UPOZORENJE SRPSKOG LEKARA: “Preparati koji se koriste u teretanama mogu izazvati sterilitet”

Kada se hormoni nadbubrežne žlezde poremete u organizmu nastaje zemljotres. Nevolja je u tome što su simptomi često neprimetni ili se pripisuju drugim tegobama i stanjima.

teretana
pixabay.com

O tome kako da prepoznamo bolesti nadbubrega i kako se one leče, ovog jutra je u „Uranku“ na televiziji K1 dragocene savete dao endokrinolog VMA, pukovnik dr Dejan Marinković.

– Nadbubrežna žlezda je paran, simetrični organ i ima dva dela: srž i koren. Reč je o organima koji imaju vrlo važne, esencijalne funkcije za normalno funkcionisanje našeg organizma. Njihova važnost ogleda se prevashodno u hormonima koje luče. U slučaju poremećaja lučenja hormona, dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema – kazao je dr Marinković.

– Hormoni koje luče nadbubrezi su adrenalin, noradrenalin, dopamin, kortikosteron, kortizol, kao i različiti hormoni koji učestvuju u stvaranju testosterona. Kortikosteron je ključan za idealan metabolizam vode i soli u organizmu, a kortizol se u najkraćem – meša u sve. Ne postoji funkcija u organizmu za koju nije značajan i najviše se luči odmah nakon buđenja, dok je tokom dana lučenje kortizola sve manje. Na poremećaj u lučenju kortizola mogu ukazati nesanica, hronični umor, podložnost infekcijama…

Tumori nadbubrega

Prema rečima dr Dejana Marinkovića, tumor nadbubrega nije toliko učestao u opštoj populaciji.

– Ova vrsta tumora obuhvata oko dva odsto svih tumora koji se javljaju. Ipak, kao i kod svih drugih bolesti, nužno je otkriti ga na vreme i na vreme početi sa lečenjem. Najveći broj tumora nadbubrega nikada se ne otkrije i to su tumori koji nisu bili zloćudni. Starije osobe su podložnije ovim tumorima – učestalost kod osoba starijih od 70 godina je sedam odsto, a ovi tumori se kod dece, srećom, veoma retko javljaju – kazao je na televiziji K1 danas dr Marinković.

– U dijagnostici i lečenju je neophodan multidisciplinarni pristup, i u timu su endokrinolog, urolog, radiolog, stručnjaci nuklearne medicine, patohistologije i citologije, i neophodna je laboratorijska dijagnostika.

Tipični simptomi tumora nadbubrega

Iako su najčešće simptomi opšti i nespecifični,  neki ipak mogu jasnije ukazati na bolest nadbubrega.

– Na tumor srži nadbubrežne žlezde može ukazati naglo nastali visok krvni pritisak i ubrzan srčani rad koje prate glavobolja, slabost, bol u grudima i aritmija. Okidač je najčešće neki stresni događaj. Tumor kore nadbubrega izaziva dugotrajno povišen krvni pritisak koji kardiolozi ne uspevaju mesecima da reše terapijom. Usto, karakteristična je povremeno niska vrednost kalijuma. Kod žena simptom može biti maljavost koja je inače karakteristična za muškarce – u predelu nausnica, zulufa, brade, pojačano opadanje kose na temenu, atrofija dojki, gubitak libida i menstrualnog ciklusa, a sve kao posledica pojačanog lučenja muških polnih hormona.

Najsavremenije metode na VMA

Pukovnik Marinković istakao je da se VMA može pohvaliti najsavremenijim načinima lečenja.

– Naši urolozi ovladali su najsavremenijom tehnikom u obavljanju operacija i to je laparoskopska metoda koja je minimalno invazivna. Naši lekari sprovode je rutinski i pacijenti nakon jednog dana odlaze kući, a nakon sedam se mogu potpuno vratiti uobičajenom načinu života. Klasična operacija podrazumeva sedam dana boravka u bolnici – rekao je u „Uranku“.

Oprez sa suplementima i preparatima

Doktor Marinković ukazao je i na zloupotrebu različitih dodataka ishrani koje prevashodno koriste mušlarci koji treniraju u teretanama.

– Hormone i rad nadbubrežnih žlezda može poremetiti unošenje metala u organizam, uzimanje preparata gvožđa ukoliko za tim nema potrebe, kao i neprimerena primena suplemenata i preparata koji imaju hormonska dejstva i koji su se odomaćili u teretanama. Najčešće se koriste preparati sa muškim polnim hormonima (testosteronom) i kortikosteroidima. Endokrini sistem se ne može prevariti i osvetiće vam se. I sterilitet kod muškaraca je moguća posledica dugotrajne upotrebe takvih preparata. Oni imaju smanjeno lučenje muških polnih hormona i mogu imati značajno umanjenu mogućnost da dobiju potomstvo – upozorio je u „Uranku“ endokrinolog VMA, pukovnik dr Dejan Marinković u „Uranku“.