Upozorenje stomatologa: Ova alkoholna pića najviše oštećuju zube

Vreme praznika se bliži, a odabir omiljenih pića za te prilike može da napravi više štete nego što možete i da zamislite. U prazničnoj atmosferi o posledicama određenih alkoholnih pića na oralno zdravlje retko ko razmišlja.

Vino
Foter / paulaloe / photo on flickr

Doktor Kristofer Or, stomatolog i vlasnik dentalne poliklinike “Advanced Dental Practice” u Londonu je dobro upoznat sa uticajem alkohola na zdravlje zuba.

Dr Or tvrdi da su šampanjac i bela vina na listi najštetnijih pića kada su u pitanju zubi.

– Nivo pH u vinima je različit i teško ga je odrediti. Jedno je sigurno da rizling spada u grupu veoma kiselih vina – objašnjava dr Or i dodaje da su slatka vina takođe štetna za zube jer sadrže dosta šećera.

Doktor ističe da su šampanjac, slatki roze i desertno vino takođe štetni za zube.

– Vreme zadržavanja u ustima je glavni problem. Upotreba slamke smanjuje kontakt sa zubima, a ispiranje usta gutljajima vode pomaže pljuvački u smanjenju kiselosti u ustima. Treba uživati u vreme praznika, ali uživati odgovorno – rekao je dr Or.

Stomatolog je objasnio da su gazirani sokovi puni šećera, ali su i kiseli, i da to nanosi dvostruku šteta zubima, naročito ako se mešaju sa alkoholnim pićima.

– Prirodna odbrana organizma koja štiti zube je pljuvačka, ali joj treba vremena da se proizvede, a to je obično oko pola sata. Ako pijete alkoholna pića i po nekoliko sati, telo neće imati priliku da proizvede dovoljno pljuvačke. A to omogućava oštećenje zuba jer kiselina omekšava zubnu gleđ, koja je najčvršći i najtanji sloj zuba, koji štiti dentin od propadanja – objasnio je stomatolog.

Doktor upozorava je da je ovo doba godine pogodno za nanošenje štete već ranjivim zubima. Gazirana slatka pića sa aromom limuna prouzrokovaće oštećenja zuba zbog erozije.

– Kada izgubite veliki deo zuba, on se ne može zameniti tako lako, jer su oštećenja velika. Zubi su “pojedeni” i mogu biti kraći i za dve trećine. Zato je važno sačuvati ono što imate – zaključio je dr Or.