Naime, istraživanje Univerziteta u Buffalu u Njujorku testirali su 12 zdravih osoba koje su dugo radile vežbe u labaratorijskim uslovima na 35 Celzijusa.

S jedne strane, učesnici su pili visokofruktozno kofeinsko bezalkoholno piće, a sa druge vodu, a razmak je bio 7 dana.

Rezultati su pokazali da najveća opasnost dolazi od slatkih kofeinskih bezalkoholnih pića tokom intenzivnog fizičkog napora kada je napolju visoka temperatura.

Kod ljudi koji su pili bezalkoholno piće primećen je viši nivo kreatinina u krvi i niža stopa glomerularne filtracije, odnosno oba markera koji ukazuju na oštećenje bubrega. Ove privremene promene nisu se desile kada su učesnici pili vodu tokom vežbanja.

Istraživači su takođe otkrili da su tokom i nakon konzumiranja bezalkoholnog pića učesnici imali viši nivo vazopresina u krvi, hormona koji podiže krvni pritisak i blago su dehidrirani.

– Potrošnja bezalkoholnih pića tokom i nakon vežbanja pri visokoj temperaturi ne rehidrira. Dakle, konzumiranje bezalkoholnih pića kao pića za rehidraciju tokom vežbanja dok je napolju visoka temperatura možda i nije idealno rešenje – smatraju istraživači.

Pre, neposredno nakon i 24 sata posle svakog ispitivanja istraživači su merili telesnu temperaturu učesnika, broj otkucaja srca, krvni pritisak, težinu te promene na bubrezima, prenosi Health24.