UPOZORENJE ZA MUŠKARCE: Ovim navikama UNIŠTAVATE VAŠU SPERMU, a da toga NISTE NI SVESNI!

tusiranje
pixabay.com

Postoje neke stvari koje svakodnevno radimo, ali ne možemo da shvatimo da to, zapravo, nije dobro za nas! Ono što bi momci trebalo da znaju jeste da mnoge loše navike deluju štetno na zdravlje, posebno na broj spermatozoida. Ove, naizgled neškodljive aktivnosti, koje možete pročitati u nastavku, mogu biti uzrok nezdrave sperme i zbog toga ih nemojte ignorisati!

U nastavku teksta vam predstavljamo osnovni vodič za sve što je potrebno da znate ukoliko vi i vaša supruga/devojka planirate da imate bebu ili ako, pak, razmišljate da postanete donator sperme:

 

PIJETE VODU IZ PLASTIČNIH ČAŠA ILI FLAŠA – Ovo bi moglo biti šokantno, ali plastični materijali sadrže supstancu koja se zove Bisfenol A.  Naime, Bisfenol A je endokrini poremećaj, i kao rezultat toga, polako će isušiti vašu spermu, piše relationshipgoals.me. U pitanju je bezbojna čvrsta supstanca koja se dobro rastvara u organskim rastvaračima, a slabo u vodi.

BPA se koristi u proizvodnji pojedinih plastika i epoksi smola. BPA plastika je providna i tvrda, i od nje se pravi čitav niz svakodnevnih proizvoda, uključujući tu i flašice za vodu. Epoksi smole koje sadrže BPA se koriste kao premazi cevi za vodu, mnogih konzervi hrane i pića i u proizvodnji termalnog papira koji se koristi za štampanje fiskalnih računa.

Izveštaj američke FDA iz 2010. godine (FDA) identifikovao je moguće opasnosti BPA za fetuse, bebe i malu decu. Uprkos tome, ocena FDA iz marta 2013. je da je BPA bezbedan u malim količinama u kojima se javlja u nekim hranama.

 

DRŽITE MOBILNI TELEFON U DŽEPU – Još jedna stvar koja predstavlja ogroman problem. Mobilni telefoni emituju zračenje koje, kada je tako blizu vašim testisima, može uticati na spermu. Zapravo, studija pokazuju da se broj spermatozoida može smanjiti i do 9% kada držite telefon u džepovima.

 

GOJENJE – Ukoliko se malo ugojite, to ne predstavlja problem. Međutim, ako konstantno dobijate na težini budite svesni da će broj spermatozoida toliko opasti, da će ovaj problem postati vidljiv. 

IZLAŽETE SE VISOKIM TEMPERATURAMA –  Sperma se proizvodi na temperaturi koja je četiri stepeni niža od prosečne telesne temperature. To je optimalna temperatura za proizvodnju sperme. Stoga, izlaganje višim temperaturama od temperature tela će značiti da se vaša sperma proizvodi, ali ne u optimalnoj količini.

NOSITE USKE BOKSERICE – Kada nosite uske bokserice, vaši testisi su veoma blizu kože što će učiniti da budu topliji zahvaljujući toploti tela. Ovo je, opet, više od optimalne temperature.

STAVLJANJE LAPTOPA U KRILO –  Toplota koja se emituje sa vašeg laptopa obično dolazi sa dna. Ako laptop koristite duži vremenski period, onda ćete ponovo izazvati povećanje temperature oko vaše sperme iznad njenog prirodnog nivoa.

PUŠENJE – Ovo je verovatno najpopularniji razlog na ovoj listi. Duvan je veoma štetan za zdravlje vaše sperme, jer je poznato da visok nivo DNK fragmentacije u semenim ćelijama može predstavljati razlog muške neplodnosti

 

STRES – Stres negativno utiče na um i telo. Proizvodnja sperme je direktno povezana sa ukupnim zdravljem vašeg tela. Ako vam stres stvara probleme u drugim delovima tela, kao što su srce i um, onda će i proizvodnja spermatozoida biti “pogođena”.

ALKOHOL – Smanjuje broj spermatozoida i utiče na seksualne funkcije. Ako želite da imate zdravu spermu i reproduktivne funkcije držite se dalje od alkohola.