UTICAJ KORONE NA BEBE: Doktori upozoravaju – ako primetite OVAJ simptom u trudnoći, može biti OPASNO

Samo osam odsto trudnica razvije teži oblik bolesti ako se zarazi koronom...

Trudnica
Pixabay.com

Trudnoća može biti naročito stresno vreme, posebno u uslovima pandemije, a zaključci nekoliko različitih istraživanja pokazuju da trudnice jesu podložnije zarazi koronavirusom, ali da je jako mali broj – svega osam posto onih obuhvaćenim istraživanjem imao teži oblik zaraze koji je doveo do komplikacija.

Često pitanje trudnica jeste kako bolest utiče na bebu dok ste u drugom stanju. Ono što se svakako preporučuje jeste da uvek treba da obavestite svog doktora ako tokom trudnoće razvijete visoku temperaturu jer određeni virusi mogu uticati na zdravlje vaše bebe.

Koronavirus nije opsežno proučavan, pa niko ne može sa apsolutnom sigurnošću reći kakve tragove može ostaviti po decu, međutim, određena parcijalna istraživanja postoje.

Istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominje da su trudnice više od ostalih podložne svim vrstama respiratornih infekcija, poput gripa. To je delomično zato što trudnoća menja imunološki sistem, a delom zbog načina na koji trudnoća utiče na pluća i srce.

Uprkos tome, od marta 2020. godine, nema konkretnih dokaza koji ukazuju na to da su trudnice sklonije koronavirusu od ostalih ljudi, kaže istraživanje iz 2020. godine. Pa čak i ako se zaraze, istraživači ističu da trudnice nisu verovatnije od drugih da dobiju teške komplikacije bolesti, poput upale pluća.

Koliko je opasno za trudnicu da dobije koronavirus?

Malo je novijih istraživanja koja mogu tvrditi sa sigurnošću, ali na osnovu podataka iz prošlosti izvor CDC Trusted primećuje da trudnice koje su dobile druge srodne koronaviruse imaju veće šanse za lošiji ishod trudnoće od trudnica koje ne dobiju ovu infekcije.

Istraživanje SZO-a koje je proučavalo mali uzorak trudnica s kovidom-19 pokazalo je da velika većina nije imala teške slučajeve.

Od 147 ispitanih žena, osam posto je imalo ozbiljniju zarazu, a jedan posto je bilo kritično.

Konkretnih dokaza da virus može preći s majke na dete tokom trudnoće još uvek nema. S obzirom da je kovid-19 bolest koja se uglavnom prenosi s osobe na osobu kapljicama, vaša beba može biti izložena takvim kapljicama tek nakon rođenja.