UTIČE NA MOZAK: Evo koju hranu nikako NE TREBA da dajete deci da jede

Ishrana ima važnu ulogu u fizičkom, ali i u mentalnom razvoju deteta, kao i u ponašanju.

dete jede
Pixabay.com

Prema izveštaju za 2020. objavljenom u The Lancet: Child & Adolescent Health, apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg deteta je brza hrana.

Istraživači sa Univerziteta Western pregledali su više od 100 različitih studija da bi doneli zaključak. Studije koje su proučavali istraživale su kako loš izbor ishrane može da utiče na decu i mozak adolescenata, piše Eat This.

Izveštaj je pokazao da deca i tinejdžeri konzumiraju izuzetno velike količine kalorične nezdrave hrane, što negativno utiče na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još uvek razvija svoj frontalni režanj, deo mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.

Prema studiji, učinak brze hrane na razvoj frontalnog režnja može negativno uticati na sposobnost deteta da samo reguliše svoj izbor hrane.

Kako previše nezdrave hrane može uticati na mozak i budućnost deteta

Ovaj izveštaj takođe naglašava da veća konzumacija brze hrane dovodi do nezdravih izbora ishrane u odraslom dobu, što može doprineti gojaznosti kasnije u životu.

Studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila je da je loš kvalitet ishrane kod adolescenata takođe povezan s većim slučajevima depresije. A nova studija sa Univerziteta Džordžija pokazala je da povećana konzumacija dodatog šećera u detinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odraslom dobu. Međutim, ova studija je sprovedena na miševima, tako da je potrebno još istraživanja.

Pixabay.com

Zdrava hrana za mozak deteta

Recenzija iz 2017. godine navodi da zdrava ishrana za razvoj deteta uključuje obilje proteina, ugljenih hidrata (ne rafinisanih), zdravih masti, gvožđa, vitamina A, C i D i vitamina B.

Medical News Today predlaže da detetu nudite hranu poput lisnatog povrća, grčkog jogurta, masne ribe i jaja. Navedene namirnice smatraju se delom zdrave ishrane za mozak deteta.