Doručak je najvažniji obrok. Ukoliko ga izbegavate, pročitajte ovu priču i shvatićete da pravite ogromnu grešku!

 

Naime, više od 200 kamenja je uklonjeno iz tela jedne žene, tokom operacije u Kini! Neki od kamenja su bili veličine jaja, a uklonjeni su iz žučne kese i jetre.

Operacija je trajala čak šest i po sati, a hirurzi su naglasili da je pojava kamenja posledica izbegavanog doručka i neredovne ishrane.

Zapravo, ova gosopođa nije doručkovala više od deceniju!

 

Žena koja je identifikovana samo kao gospođa Čen, godinama se nije hranila kvalitetno, jela je ostatke hrane i njena ishrana je bila neredovna.

A, sve je počelo tako što je pre više od 10 godina osetila bolove u stomaku. Već tada ju je doktor savetovao da se operiše, ali ona nije želela da ide “pod nož”, prenosi “Metro”.

Prošle nedelje, bol koji je trajao godinama, postao je nepodnošljiv i gospođa Čen je morala na operacioni sto.

Doktor Hojan Huvej, koji je izvršio operaciju, naglašava da dugi periodi bez hrane stvaraju uslove za nastanak kamena u žučnoj kesi. Bez stimulacije koju vrši hrana, ne stvara se dovoljno razblažujućih žučnih kiselina koje održavaju holesterol u razblaženom stanju, kada nije sposoban da stvara kamen.

Zato je štetno preskakati obroke, posebno doručak!

 

Kamen u žučnoj kesi je veoma često oboljenje. Mnogo je češće kod žena, nego muškaraca. Veći deo vremena kamenčići miruju, ne izazivaju tegobe i otkriju se slučajno pri ultrazvučnom pregledu trbuha. Ali, kada se pokrenu i zaglave u kanalu žučne kese dovode do jakog bola!

Bol se javlja ispod desnog rebarnog luka, širi se u leđa, desnu lopaticu, a često i u desno rame. Nekada se širi ka grudima, pa liči na bol kod infarkta.

Žučni napad traje od nekoliko minuta do više časova. Nekada je bol praćen mukom i povraćanjem koje ne donosi olakšanje. Žučni kamenci su najčešće sastavljeni od holesterola, znatno ređe od bilirubina. Kalcijum se često nataloži preko tog holesterolskog ili bilirubinskog jezgra. 

Mehanizam nastanka kamena nije potpuno razjašnjen. Zna se da je posledica delovanja više faktora, posebno poremećaja odnosa između žučnih soli, holesterola i fosfolipida u žuči. Nasledna predispozicija je bitna pa su neki ljudi jednostavno skloni stvaranju kamenaca.loading...