Uzbudljive kombinacije hrane, koje nadražuju sva čula

Zdrav način ishrane je kao matematika: oduzimanje masti, brojanje kalorija, deljenje porcija.... Međutim, isto tako je važno i koje namirnice ćemo spojiti, jer gotovo svaka ima neku namirnicu koja pomaže da njena pozitivna svojstva budu bolje iskorišćena.

SEMENKE SUNCOKRETA + KORNFLEKS

Važno je pogoditi pravu kombinaciju

Semenke suncokreta u kombinaciji sa kornfleksom za doručak obezbediće 100 odsto dnevnih potreba za alfa-tokoferolom, najaktivnijim oblikom vitamina D, koji, kao antioksidant ,štiti ćelije od destruktivnog dejstva slobodnih radikala.

KAJGANA + CRVENA PAPRIKA

Ova kombinacija em je ukusna, em je korisna zato što zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C.

Istraživači iz Velike Britanije pratili su 4.025 žena i koliko unose ovog vitamina.

Došli su do zaključka da one koje su unosile više vitamina C imaju manje bora i koža im je manje suva.

SENDVIČ + SPANAĆ

U bilo koji sendvič dovoljno je da stavite tri lista svežeg spanaća, i obezbedićete 20 odsto potreba za vitaminom A, koji doprinosi boljem vidu, i štiti od degeneracije žute mrlje.

„BAŠTA” SALATA + LOSOS

Napravite „baštu” (od svega pomalo) salatu, i u nju dodajte 10 grama  lososa iz konzerve i unećete polovinu nedeljne količine zdravih omega-3 masnih kiselina.

Ove kiseline doprinose zdravlju mozga i srca.

VODA + NEZASLAĐEN SOK OD BRUSNICE

Nezaslađen sok od brusnice sprečava nastanak bakterije streptokokus mutans, koja je među glavni uzročnicima karijesa, a ovaj sok je dobar i za formiranje gleđi zuba.

Voda služi da se razblaži njegov opor ukus.

BEZMASNI JOGURT + JAGODE

Najbolje je da pronađete grčki jogurt, a ako ga nema, dobar je i domaći, u koga ćete iseckati jagode, i dobiti osvežavajući i zdrav obrok.

TESTENINE + PERŠUN

U bilo koju skuvanu testeninu dodajte malo peršuna, i zadovoljićete dnevne potrebe za vitaminom K, koji je važan za zdravlje kostiju, jer pomaže u sprečavanju lomljenja kostiju, i štiti od gubitka koštane mase.

ČORBA + ŠARENI PASULJ

Ako u bilo koju čorbu dodate pola šolje šarenog pasulja, smanjićete ukupni holesterol  i LDL holesterol (nezdravi), koji pospešuju zakrčenje krvnih sudova.

Istraživanje na Univerzitetu u Arizoni pokazalo je da oni koji konzumiraju pola šolje šarenog pasulja dnevno smanjuju loš holesterol za osam procenata.

Pasulj je bogat vlaknima, koja smanjuju nivo LDL holesterola, jer smanjuju njegovu apsorpciju.

KISELA VODA + SOK OD GROŽĐA

Sok od grožđa sadrži fitohemikalije po imenu rezveratrol, kojih ima u koži crnog grožđa.

Ovaj sastojak smanjuje krvni pritisak, LDL holesterol i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

HAMBURGER + KEČAP

Kašičica kečapa predstavlja zdravu dozu likopena, antioksidanta koji čuva organizam od raznih oblika kancera, tako što blokira slobodne radikale.

Termički obrađen paradajz je izuzetno zdrav, lakše se vari, i kuvanjem se oslobađa likopen iz paradajza.