UZIMAJTE JE ŠTO ČEŠĆE: Na OVU namirnicu NIKO nije alergičan

Dobrobiti ove namirnice već su nam dobro poznate, ali nemaju svi naviku da je svakodnevno koriste.

 

Nadaleko je poznato da je maslinovo ulje vrlo zdravo.

Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli, samo su neki od sastojaka koji ovu namirnicu čine vrednom, korisnom i zdravom.

– Veruje se da maslinovo ulje štiti od povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti i može biti dobro protiv moždanog udara – ističu svetski medicinski stručnjaci.

Međutim, u svetu u kome su alergije jedan od većih problema mnogih ljudi širom sveta, bez obzira na godine, jedan podatak vrlo je slabo poznat. Naime, maslinovo ulje je namirnica na koju gotovo niko na svetu nije alergičan! Uz sva lekovita svojstva koja poseduje i činjenica da ne može biti tiha prijetnja, zaista mnogo znači.

Na svetu su zabeležena samo tri slučaja prema kojima su ljudi alergijski reagirali na masline.

Kožne alergijske reakcije kao što su kontaktni dermatitis ili osip na maslinovo ulje prijavljene su veoma retko i karakterišu se kao veoma neobične.  

Šta je eventualni uzrok alergije na maslinovo ulje?

Mali broj ljudi na svetu koji je alergičan na maslinovo ulje zapravo reaguje na proteine koji se nalaze u njemu. Simptom koji se javlja usled te alergije jeste preosetljivost tela/kože na proteine. Kada koža dođe u dodir s maslinovim uljem, imunitet pokušava da se odupre. Nastaju antitela i histamin koji dovode do simptoma alergije kakvi su uobičajeni i kod najčešćih alergija na hranu.