Mnogi stučnjaci smatraju da grickanje nije tako loše, jer nas sprečava da se prejedamo za ručak i večeru. Za dobru užinu se smatraju samo dobro izbalansirane namirnice. Nutricionista, doktorka Lisa Jang sa univerziteta u Njujorku predstavlja šta bi bilo najbolje da jedete između obroka.
JABUKA I PUTER OD KIKIRIKIJA ILI BADEMA
Malo kalorija i mnogo vlakana možemo naći u jabukma, a puter će nam zbog svojih zdravih masti i proteina učiniti sitim dužeg perioda. Međutim, kalorije i masti koje sadrži puter, moram unositi određenu porciju, kako ne bismo dobili na kilaži. Preporučije se jedna kašika tokom užine.
POVRĆE I HUMUS
Poznato je da povrće ima malo kalorija, a dosta vlakana i hranljivih materija, uključujući i antioksidante, dok humus sadrži mešavinu zdravih masti i proteina. Doktorka Lisa preporučuje mešavinu crvenih paprika, šargarepa, krastavaca i brokolija, pomešanih sa humusom.
PARFE SA GRČKIM JOGURTOM
Napravite sami ukusnu poslasticu sa za užinu. Stavite u blender niskomasni grčki jogurt, jagode i banane i dve kašike semena lana. Ovaj kratki obrok obezbediće vam dosta proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti. Seme lana sadrži omega 3 masne kiseline, koje su dobre za srce, dok ćete zbog vlakana iz voća duže biti siti.
KREKERI OD CELIH ŽITARICA SA DELIMIČNO OBRANIM SIROM I ISECKANIM PARADAJZOM
Krekere sa celim žitaricama kupite u obližnjoj prodavnici, a zatim ih obedujte sa komadom sira i paradajza. Paradajz će vam dati zdravu dozu vitamina C i antioksidanta likopena. A unećete i dosta vlakana, a malo masti, kroz cele žitarice dok će vam sir obezbediti proteine, kalcijum i nešto masti.
OMILJENA POVRĆNA SUPA
Ukoliko volite supe birajte one sa pasuljom, jer sadrže mešavinu proteina i ugljenih hidrata i dosta vlakana. Takođe, jedite i supe od sočiva, graška ili belog pasulja.