UŽIVAJTE U KOKTELIMA, ALI VODITE RAČUNA: Ovo su pića koje treba da pijete ovog leta ako pazite na KALORIJE!

Kokteli
Pixabay.com

Letnja osveženja utiču na vaš struk, ali imaju adekvatnu zamenu. Glavobolja, grčevi, nervoza, nesanica, hronični umor su neke od posledica nedostatka ovog elementa.

 

Stručnjaci za zdravlje poručuju da vaši omiljeni kokteli koje pijete sa uživanjem, u stvari stvaraju višak na vašem struku kojeg vam je teško da se otarasite. Dobra vest je da oni najukusniji i najkaloričniji kokteli imaju svoju adekvatnu zamenu. Postoji devet osvežavajućih pića za sve one koji drže dijetu, ali ipak žele da se osveže i uživaju:

1. KOSMOPOLITEN UMESTO LONG AJLENDA

Iako je jedan od najukusnijih koktela, long ajlend ajs ti obično sadrži votku, rum, tekilu, džin, slatkokiseli miks i koka kolu. Ovaj spoj alkohola i šećera je težak udarac za vašu liniju, jer ovo piće može imati od 420 do 780 kalorija. Radi poređenja, čizburger prosečno sadrži 310 kalorija. Ukoliko ipak žudite za slatkim, kosmopoliten sa votkom i brusnicom mogao bi da bude savršena zamena.

2. PROTEINSKO PIVO UMESTO LAGERA

Mnogi izbegavaju pivo iz straha da ne dobiju “pivski stomačić”. To zaista jeste teško zaobići ukoliko pijete lager, koji sadrži od 150 do 200 kalorija po konzervi. Adekvatna zamena su proteinska piva, koja sadrže oko 92 kalorije. Takođe su znatno zdravija, jer sadrže proteina koliko i jedan biftek.

3. FUZI UMESTO PINAKOLADE

Ako ste na odmoru, red je da se prepustite tropskom raspoloženju i uživate u slatkim, voćnim napicima. Umesto pinakolade, koja sadrži 526 kalorija, možete popiti fuzi, koji sadrži rakiju od breskve i sok od pomorandže. Ukoliko želite najzdravije koktele, opredelite se za one koji se prave sa svežim voćem.

4. MARTINI UMESTO MOHITA

Iako sveži mohito zvuči kao sjajno osveženje po letnjoj vrućini, on je zaslađen šećernim sirupom, što znači da ima oko 220 kalorija. Rashlađeni martini je bolja opcija, jer je njegova prosečna kalorijska vrednost 160.