UZROK BOLNIH INFEKCIJA: Sedenje u MOKROM KUPAĆEM KOSTIMU može upropastiti letovanje!

Sezona kupanja na moru i u bazenima su počele, a vlažna područja izvor su gljivica i bakterija. Mokri kupaći kostimi "skupljači" su štetnih organizama i uzrok brojnih infekcija.

more
foter.com/photo/splashing-shores-swim-suite

Nošenje mokrog kupaćeg kostima može biti uzrok različitih tegoba, od gljivičnih infekcija do upale mokraćnog kanala. Ginekološkinja Ališa Gvek tvrdi da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima kao što su kupaći kostimi ili odeća za vežbanje. Žene sa oslabljenim imunološkim sistemom koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lekove i duže nose mokre kupaće kostime pre će dobiti infekciju.

Tri su razloga zašto nikada ne bi trebala predugo ostati u mokrom kupaćem kostimu:

Pogodna sredina za razvoj za bakterije

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla pa stvara idealno područje za stvaranje bakterija. Materijali kupaćih kostima upijaju razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili moru. Nakon izlaska iz vode, tvoj polni organ je u kontaktu sa svim štetnim materijama koje se zadržavaju u kupaćem kostimu. To narušava balans dobrih bakterija u vagini i može dovesti štetne bakterije u uretru i prouzrokovati razna oboljenja kao što su vaginitis i upale mokraćnih puteva.

Simptomi koji ti ukazuju na problem:

Promene u predelu vagine kao što su neugodan miris, sivkasta boja, svrab, otok i osetljivost ukazuju na bakterijski vaginitis. Simptomi upale mokraćnih puteva uključuju jaku i stalnu potrebu za mokrenjem, osećaj peckanja pri mokrenju, bol u bešici i zamućenu mokraću.

Šta možeš preduzeti:

Ukoliko imaš simptome bakterijskog vaginitisa poseti lekara, a do tada obavezno unosi veće količine tečnosti, naročito sok od brusnice ili njene suplemente, ali i tablete za bolove.

Uzrok gljivičnih infekcija

Budući da gljivice uspevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kupaći kostimi mogu uzrokovati gljivične infekcije kod žena. Prema “University Hospitals”, razmnožavanje bakterija u mokrim kupaćim kostimima prouzrokuje porast gljivičnih ćelija u vagini ili vulvi što izaziva neugodne simptome poput peckanja i osetljivosti.

Simptomi koji ti ukazuju na problem: 

Jak svrab u unutrašnjem ili spoljnjem delu vagine i beli scedak.

Šta možeš preduzeti: Preporučuje se uzimanje lekova i krema protiv gljivica, a ako ne poboljšaju stanje obavezno posetiti lekara.

Nastaje osip i svrab

Sedenje u mokrom kupaćem kostimu može prouzrokovati infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalije, mogu zahvatiti i unutrašnje područje bedara i stražnjice, pokazuje jedne američke akademije. Infekcija je vrlo slična gljivičnoj, ali razlika je u obliku gljivica.

Simptomi koji ti ukazuju na problem: 

Svrab i osip na području bedara i pukotina na području genitalija, crvenilo i oljuštena koža gde je osip najcrveniji u sredini.

Šta možeš preduzeti: uzeti kremu ili puder protiv gljivica za područje genitalija kod blažeg slučaja ili posetiti lekara.