UZROK OZBILJNIH KOMPLIKACIJA: Ove četiri namirnice mogu pogoršati upalu

Istraživanja pokazuju da hranom u određenoj meri mogu da se kontrolišu upalni procesi u telu, koji nastaju zbog infekcija.

grip
pixabay.com

Istraživanja pokazuju da hranom u određenoj meri mogu da se kontrolišu upalni procesi u telu, koji nastaju zbog infekcija. Mnoge namirnice dokazano mogu da spreče upalu, dok druge mogu da pogoršaju stanje, izazovu komplikacije i uspore lečenje.

Zdravstveni stručnjaci su izdvojili četiri namirnice koje bi trebalo izbegavati ako imate upalu.

Crveno meso

Meso sadrži visok nivo arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Način kako to da izbegnete je konzumiranje više biljnih namirnica. Ishrana bazirana na bilju obično uključuje mnogo zelenog lisnatog povrća koje deluje protivupalno i smanjuje rizik od razvoja niza bolesti.

Transmasne kiseline

Većina brendova je sa deklaracija uklonila naziv “transmasti” i umesto njih stavila naziv “hidrogenizovane masnoće”. Reč je o supstancama koje mogu da pogoršaju sistemsku upalu u telu.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti. Od njih se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće. Višak masnoća je zapravo višak kilograma, koji vodi do hronične upale. Studije su dokazale da konzumiranje celovitih žitarica pomaže u smanjenju upala u telu.

Šećer

Šećeri u čokoladicama, pahuljicama ili kofeinskim napicima iz kesice, samo će pojačati simptome upale. To se ne odnosi na voće, povrće, žitarice, mlečne proizvode i med, koji ima protivupalna svojstva. Govori se o šećeru koji dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili, pišu “Novosti”.