VARENJE HRANE UTIČE NA IMUNITET: Tri sjajna saveta za bolji rad creva

Tradicionalna medicina veliku važnost pridaje zdravlju digestivnog trakta, a sve je više i zvaničnih naučnih istraživanja koja ukazuju na značaj uravnotežene ishrane i održavanja normalne crevne flore za sveukupno zdravlje.

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Prema Ajurvedi, tradicionalnom vidu lečenja poreklom iz Indije, ono što jedemo i pijemo može da hrani i jača naš digestivni trakt, ili pak da nepovoljno utiče na varenje. Pržena hrana, mesne prerađevine i veoma hladna hrana stvaraju nesvarene ostatke u organizmu koji stvaraju toksine, i potom uzrokuju bolest.

Da bismo sprečili ovu pojavu treba da se pridržavamo nekih osnovnih načela:

Najpre treba jesti samo kada smo gladni. Između obroka takođe treba da prođe bar tri sata da bi prethodni obrok uspeo bolje da se svari, piše Lepa & srećna.

Kada je reč o izboru hrane, treba izbegavati masnu i prženu hranu, ali i ledeno hladna jela i pića. Izbegavajte da u okviru istog obroka kombinujete vruću i vrlo hladnu hranu ili piće.

Tokom pripreme jela koristite začine kao što su korijander, kurkuma, kumin (indijski kim), komorač ili đumbir, a bilo bi dobro da jednom dnevno popijete i šolju čaja od đumbira ili kumina.