Studija je pokazala da sedmoro od desetoro dece i devetoro od desetoro tinejdžera ima bar jedan mobilni telefon u svojoj sobi dok spavaju.

 

Mobilni telefoni u spavaćoj sobi vas mogu  držati budnim iako ih ne gledate. 

 
Stručnjaci koji se bave uticajem modernih tehnologija na čovekov život objavili su studiju koja pokazuje da sedmoro od desetoro dece i devetoro od desetoro tinejdžera, imaju jedan od uređaja u svojoj sobi dok spavaju.

Više od polovine njih proverava svoj mobilni kada legne u krevet, pokazuje istraživanje koje je sprovela edukativna organizacija “Headmasters’ and Headmistresses’ Conference”.

Plavo svetlo koje emituju  displeji uređaja izvor su nesanice i problema sa spavanjem.

Brojna istraživanja su dokazala da plava talasna dužina smanjuje proizvodnju melatonina, hemijskog elementa u mozgu koji izaziva pospanost zbog čega mnogi teško zaspi i nema kvalitetan san.

– Deca nose elektronske uređaje u krevet i koriste ih celu noć. Uzbuđenost zbog brze komunikacije ima stimulišući učinak koji sprečava san – rekao je dr. Sajmon Arčer i istakao da se taj osećaj zadržava iako su mobilnii ili tableti isključeni.

– Ako deca odrastaju sa poremećajima u spavanju, može doći do puno većih problema kao što su dijabetes – upozorava dr. Arčer.