Kada deci ispadaju mlečni zubići, mnogi roditelji imaju poseban ritual. Da obraduju dete zubić menjaju za novčić i šalju ga zubnoj vili, jer sva deca vole takvu zabavu. A zubiće bacaju... Evo zašto to ne bi trebalo da radite.

 

Prema naučnim istraživanjima, ispostavlja se da su mlečni zubi – vredan genetski materijal, koji može da se izbori sa različitim ozbiljnim oboljenjima.

Stvar je u tome da mlečni zubi u sebi sadrže matične ćelije! Ove ćelije mogu regenerisati neurone, kosti i hrskavice, kao i neke ćelije srčanog mišićnog tkiva.

Savremena nauka omogućava korišćenje ovih ćelija za oporavak organa u slučaju bolesti.

Poslednja naučna otkrića svedoče o tome da je moguće izlečiti leukemiju, multipli mijelom i Hočkinov limfom posredstvom korišćenja matičnih ćelija deteta.

Ranije su se ove bolesti lečile samo transplantacijom koštane srži ili drugog tkiva. Da se sačuvaju matične ćelije, treba zamrznuti mlečni zub u toku 48 sati nakon ispadanja. U Americi i mnogim drugim zemljama postoje banke krvi i tkiva iz pupčane vrpce i banke matičnih ćelija u koje se može predati genetski materijal na čuvanje, još pri rođenju deteta. Ako se dete razboli, ono će biti bezbedno – nove tehnologije će se pobrinuti o njegovom zdravlju.

Ali, ako ne postoje sredstva i mogućnosti korišćenja takvih banaka, neophodno je samo zamrznuti mlečni zub deteta i čuvati ga.

Ko zna, možda će to u budućnosti spasiti njegov život…