VAŽAN DEO SVAKOG OBROKA: Šta se dešava u organizmu kada pojedemo salatu?

Konzumiranje barem jedne salate dnevno je jedna od najzdravijih navika.

Bakina kuhinja

Salate su zdrav dodatak jelima i kod mnogih ljudi neizbežne na jelovniku. Pune su vitamina i minerala, a i hranljive su.

Proleće donosi raznovrsno povrće i širok izbor kada je priprema salata u pitanju. Paradajz, krastavci, rotkvice, paprike, zelena salata, možete da birate i kombinujete kako želite.

Jedna salata dnevno je nešto najbolje što možete učiniti svom telu, te vam u nastavku donosimo i razloge.

Vlakna poboljšavaju probavu

Povrće sadrži dosta vlakana, koji su dobri za probavu. Konzumiranje salate pomaže u borbi sa zatvorom.  Vlakna iz salate će vam obezbediti zdrav nivo holesterola što je važno u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Nutrijenti čuvaju organizam

Dokazano je da hrana bogata nutrijentima čuva zdravlje.

Ako često jedemo zeleno lisnato povrće, veća je verovatnoća da ćemo svoje telo napuniti antioksidansima poput vitamina C, folne kiseline, likopena i alfa i beta karotena, naročito ako ga jedemo sirovo. A antioksidansi će štititi tvoje telo od štetnih slobodnih radikala.

Već godinama naučnici ukazuju na vezu između konzumiranja voća i povrća u većim količinama i manjeg rizika od mnogih bolesti.

Američki institut za rak (National Cancer Institute) objavio je da ljudi koji su u svoju ishranu uvrstili puno voća i povrća imaju manji rizik od nekih vrsta tumora- čak i ako su pušači i piju dosta alkohola. Vrste povrća i voća koje se najviše navode se paprike, paradajz, šljive, nektarine, grašak, šargarepe, jabuke kruške i jagode.

Daje osećaj sitosti

Ako želite da održite zdravu kilažu, salata uz obrok je pravo rešenje.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje niskokaloričnog jela na početku obroka, poput zelene salate koja je  niskokalorična, daje osećaj sitosti što smanjuje broj kalorija koje unosimo kroz ostala jela u obroku. Ali, treba obratiti pažnju da salatu ne začinimo kaloričnim prelivom.