VAŽNIJE NEGO IKADA: Evo šta sve treba da znate ako planirate da se OVE SEZONE VAKCINIŠETE

Vakcinacija kreće od 1. oktobra

vakcina
pixabay.com

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje od 1. oktobra, a ove godine se preporučuje više nego ikad zbog bojazni šta će se dogoditi kada se sudare sezonski grip i sve izvesniji treći talas korona virusa u Srbiji.

Ako se ove godine prvi put vakcinišete protiv gripa, onda su ovo pitanja koja ćete sigurno postaviti.

Zašto moramo svake godine ponovo da se vakcinišemo?

Svinjski grip koji je u poslednjih nekoliko godina postao sezonski grip svake godine mutira iznova i iznova. To znači da prošlogodišnja vakcina koju ste primili ne može da vas zaštiti od nove verzije gripa. Pošto stručnjaci mogu da predvide na koji će način virus gripa mutirati, onda se prema njemu svake godine prilagođava i nova vakcina.

Kome se posebno savetuje da primi vakcinu?

Prema rečima ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara to su sledeće grupe ljudi:

Hronični bolesnici, astmatičari, kardiovaskularni bolesnici, dijabetičari, oboleli od HIV-a, sva lica iz gerontoloških ustanova, bubrežni bolesnici, pacijenti koji su imali transplatacije.

Od 1. oktobra imaćemo 150.000 i više vakcina na raspolaganju. Ako, ne daj bože, dođe do korone ublažavamo situaciju jer smo vakcinisani. Osim Torlakove imaćemo i evropsku, pa ćemo imati mogućnost koju vakcinu želimo da primimo – istakao je on.

Da li vakcina protiv gripa ima nuspojave?

Mnogo je ljudi koji se brinu zbog mogućih neželjenih dejstava vakcine. Bitno je znati da je vakcina koju mi u Srbiji primamo “neaktivna” što znači da ne može da nas zarazi gripom, odnosno ne sadrži živ virus, osim da nas potpuno zaštiti.

Ipak, neke nuspojave jesu moguće i one su uglavnom blagog oblika.

  • Crvenilo, blagi bol, otok na mestu uboda
  • Promuklost, bolne crvene oči, svrab očiju i kašalj, groznica
  • Izraženiji bolovi u pojedinim slučajevima

U ozbiljnije nuspojave spadaju alergijske reakcije koje mogu ugroziti život osobe koja je primila vakcinu, ali takva neželjena dejstva su izuzetno retka. Čak i ukoliko dođe do njih, osoba nije u riziku od smrti ukoliko dođe do pravovremene reakcije.

Zašto vakcina treba da se primi tokom oktobra?

Vakcini protiv gripa je potrebno 3 do 4 nedelje da razvije svoja antitela zato se njeno primanje savetuje upravo u ranu jesen. Primera radi, ako vakcinu primite u decembru kada je virus gripa uveliko prisutan ona u periodu dok razvija antitela neće moći sveobuhvatno da vas zaštiti. Zato se savetuje da se primi mesec do mesec i po pred pojavu sezonskog gripa.