VAŽNO JE DA IH PRAKTIKUJETE: Jutarnje navike koje nas DRŽE U KONDICIJI

Vežbanje ujutru poboljšava metabolizam, smanjuje želju za slatkim, te nam daje osećaj sreće i zadovoljstva

meditacija
pixaby.com

Mnogi pokušavaju na razne načine poboljšati stanje svog tela, koristeći sve što im dođe pod ruku. Međutim, umesto da se oslanjamo na sve i svašta, pokušajte da se okrenete na prirodniji način jutarnjih rituala koji neće tražiti puno vremena, a daju rezultate.

Konzumacija vode sa limunom ili zelenog čaja nakon buđenja

Pokušajte uvesti u naviku unos čaše tople vode sa limunom pošto se probudite. Ovo će pomoći pri čišćenju probavnog sistema i pokretanja metabolizma. Kao dodatak, stavite kašiku meda ili cimeta – začina koji je povezan sa boljim nivoima šećera.

Zeleni čaj je još jedno toplo piće koje smanjuje unos kalorija i vremenom, obim struka. Prema istraživanjima, antioksidanti u zelenom čaju, sa kofeinom, mogu povećati nivoe masti koje se razgrađuju u telu.

Budite se pola sata ranije

Ovo je verovatno jedan od najtežih koraka, međutim, buđenje ranije može držati liniju u zdravom stanju. Jutarnja izloženost suncu utiče na telesnu težinu, kao i cirkadijski ritam (unutrašnji sat tela). I dalje vam je potrebno preporučenih 7 do 8 sati sna. Ako se niste dovoljno naspavali, smanjuje se nivo leptina u krvi. Nedostatak sna uzrokuje da se povećaju nivoi grelina, što znači da ćete povećati konzumaciju hrane ujutru.

Istezanje tela

Pošto ste dovoljno hidrirani i odmorni, odvojite vreme za istezanje pre početka radnog dana. Smanjuje tenziju mišića, zadržava trenutne nivoe fleksibilnosti i dozvoljava nam da se pripremimo za nove obaveze i zadatke.

Meditacijom kroz otklanjanje stresa

Meditacija svako jutro nam daje šansu fokusiranja za dan koji sledi. Fokusiranje na disanje može pomoći kod stabilizovanja psihološkog stresa. Stres ne samo da uzrokuje nesanicu i nervozu, nego i povećava lučenje kortizola, jednog od hormona stresa. Hronično povećani nivoi vode ka smanjenom imunitetu, povećanom krvnom pritisku, visokom holesterolu i dobijanju na težini.

Vežbom do zdravog tela

Vežbanje ujutru poboljšava metabolizam, smanjuje želju za slatkim, te nam daje osećaj sreće i zadovoljstva. Pola sata vežbanja je sasvim dovoljno da počnete dan i ostanete fit. Osobe koje imaju aerobičke treninge ujutru sagore do 67 posto kalorija i 6.5 posto masti na stomaku.

Ne preskačite doručak

Nemojte da preskačete doručak jer može usporiti metabolizam. Zdravi doručak puni naše telo energijom i menja skladišta glikogena koja daju mišićima trenutnu energiju. Dobro balansiran doručak omogućava dovoljno energije za ostatak dana. Vlakna i proteini su idealni za doručak. Budite oprezni sa hranom koja ima visoke koncentracije šećera i jednostavnih ugljikohidrata. Iako znaju kratkoročno poboljšati energiju, ne mogu je održavati.loading...