VAŽNO JE DA ZNATE! Evo kako se NOSI MASKA ZA LICE, samo na ovaj način se možete zaštiti (VIDEO)

Svetska zdravstvena organizacija detaljno je objasnila kako sigurno staviti masku na lice, čak je objavila i video o tome.

Pixabay.com

Od početka pandemije nošenje maski, pranje ruku i držanje na udaljenosti od drugih bilo je i ostalo osnova preporučenog širom Evrope i obaveznog ponašanja građana.

Prvo i osnovno je da su vam ruke čiste, sveže oprane, te da tokom nošenja maske ne dirate prstima niti masku niti lice.

Maske, generalno, u prvom redu pridonose tome da se vaše kapljice, koje potencijalno sadrže viruse, ne samo koronavirus, nego i druge viruse, pa tako i bakterije, ne šire oko vas. Potom u određenoj meri zadržavaju i da spoljne čestice ne stignu do vas.

Postoje i maske koje predstavljaju tako čvrstu barijeru da ih nose zdravstveni radnici i druge osobe koje su posebno izložene.

Dokazano je, međutim, da i dobro sašivena pamučna maska predstavlja sasvim pristojnu zaštit.

Ono što stručnjaci za zdravstvo nikako ne preporučuju, osim nedovoljno čvrstih i gustih maski, to su maske koje imaju ventil. One filtriraju vazduh što ga udiše osoba koja je nosi, ali ne i onaj koji izdiše, što znači da ste u blizini osobe koja nosi tu masku, sasvim izloženi kapljicama koje ona izdahne.

Problem zamagljenih naočara nije jednostavno izbeći u potpunosti u svim prilikama, ali mu se može jako dobro doskočiti odabirom maske koja dobro pristaje uz lice, posebno uz nos.

Ako masku podvučete pod donji rub naočara, sva je prilika da ćete biti pošteđeni zamagljenosti.

Maska, nadalje, nema previše smisla ako ne pokriva i nos i usta, i to dovoljno preko rubova usta odnosno nosa da ne ostavlja prostor kroz koji prolazi vazduh, nego da vazduh mora prolaziti kroz tkaninu maske.

Konačno, perive maske: Svetska zdravstvena organizacija vrlo je jasna, treba ih prati jednom dnevno uz deterdžent, ili barem sapun, i to na temperaturama od najmanje 60°C. Inače je dokazano da novi koronavirus ne podnosi temperature od 70°C naviše.