Važno je da znate! TRI NAČINA DA SE ZAŠTITITE OD KORONA VIRUSA i kako da pomognete drugima

Trenutno ne postoji vakcina koja bi ljude zaštitila od novog koronavirusa. Ipak, stručnjaci poručuju da nema mesta panici jer postoje načini da se smanji verovatnoća od inficiranja ovim virusom.

Beta

Broj slučajeva obolelih od koronavirusa “2019-nCoV” za poslednjih nedelju dana je udesetostručen. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou. Evo preporuka stručnjaka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti kako sebe i druge zaštititi od novog koronavirusa:

– Perite ruke često vodom i sapunom najmanje 20 sekundi
– Izbegavajte da dodirujete oči, nos ili usta neopranim rukama
– Izbegavajte kontakt sa osobama koje su bolesne

Stručnjaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nošenje maski ne vide kao preventivnu meru sa velikim učinkom.

Ukoliko ste primetili neke od simptoma i sumnjate da biste mogli biti zaraženi trebalo bi da se potrudite da zaštitite druge.

– Ostanite kod kuće dok ste bolesni
– Izbegavajte bliski kontakt sa drugima
– Prekrijte usta i nos maramicom kada kašljete ili kijate, a odmah nakon toga maramicu bacite u korpu za otpatke i ruke operite
– Čistite i dezinfikujte redovno prostorije i površine

Ne postoji posebna terapija za lečenje stanja kod čoveka izazvanog koronavirusom. Najveći broj zaraženih koronavirusom u humanoj populaciji izlečiće se kao i nakon običnog gripa. Ipak, simptomi se mogu ublažiti.

– Možete uzimati preparate za ublažavanje simptoma gripa (za snižavanje temperature i protiv bolova), ali kada su deca u pitanju prvo se posavetujte sa lekarom
– Pijte dosta tečnosti
– Ostanite kod kuće i odmarajte se