VAŽNO JE OTKRITI UZROK: Lakše ćete vratiti svežinu lica ako TESTIRATE podočnjake!

Tamni kolutovi oko očiju nisu prijatan prizor, nije ih uvek lako ni "zamaskirati", a često ni dobrih osam sati sna nije dovoljno da ih se rešite.

Podočnjaci
Foter:bloody marty mix / photo on flickr

Da biste znali kako da se izborite sa podočnjacima, morate prvo utvrditi šta im je uzrok. Podočnjaci i otečenost kapaka najčešće se javljaju iz dva potpuno različita razloga, i samim tim zahtevaju različit pristup rešavanju problema.

Na sreću, postoji jednostavan test koji možete da uradite da biste utvrdili šta je uzrok vašeg problema.

– Postoje dve kategorije podočnjaka, u određenim slučajevima u pitanju je pigmentacija kože, u drugim, koža je tu jako, jako tanka i prozirna, toliko da se kroz nju vide tamije vene i potkožna masnoća… to su dva različita problema – kaže dermatolog iz Njujorka dr Denis Gros, prenosi britanski “Miror”.

Da biste odredili uzrok vašeg problema, potrebno je samo da izvedete jedan mali test.

– Treba da nežno uhvatite kožu ispod oka i blago je ‘podignete’. Kad je podignete, posmatrajte šta se dešava sa podočnjacima. Ako se boja ne menja, i podočnjaci ostaju ‘sivkasti’, to znači da je primarni problem pigmentacija. Ali, ukoliko boja postane ‘normalna’ kad malo podignete kožu, onda podočnjake imate jer vam je koža oko očiju jako tanka i samim tim ‘providnija – kaže dr Gros.

Ukoliko je u pitanju pigmentacija, to znači da se u ovoj osetljivoj zoni skuplja više melanina, a taj problem možete ublažiti koristeći proizvode za negu kože oko očiju koji sadrže retinol i/ili vitamin C.

Ali, ako je u pitanju prosto tanka, providna koža, ne možete mnogo toga da uradite, osim da nađete proizvod kojim ćete prikrivati podočnjake koji najviše odgovara vašem tipu kože.

Malo mogu da pomognu i proizvodi za negu koji sadrže hijaluronsku kiselinu, i vitamin C, ali ne očekujte čuda.loading...