VAŽNO OTKRIĆE! Koliko dugo korona virus živi na ekranu telefona?

Iako u kontrolisanom okruženju, virus korona se može zadržati dugo na glatkim površinama i ekranima, dokazuju australijski naučnici.

Pixabay

Virus koji uzrokuje Kovid-19 može ostati održiv do čak 28 dana na glatkim površinama, poput ekrana mobilnih telefona, metalnih površina i papirng novca. Sa druge strane, to je mnogo duže nego što virus gripa može ostati na istim povšinama, odnosno najduže 17 dana, tvrde naučnici iz Nacionalne istraživačke organizacije CSIRO u Australiji.

– Ova otkrića pokazuju da SARS-CoV-2 može ostati zarazan tokom značajno dužeg vremenskog perioda u odnosu na prve informacije o opstanku virusa u kontrolisanim uslovima – zaključak je autora studije, koja je objavljena u časopisu Virology Journal.

Ekrani nisu ključni za širenje virusa
Britanski centar za kontrolu bolesti ističe da je širenje virusa sa ekrana pametnih uređaja manje opasno od prenošenja virusa kapljičnim putem, odnosno kijanjem u zatvorenom prostoru. Ipak, ističu da je redovna dezinfekcija ovih uređaja neophodna jer ih prislanjamo na lice.
Na ovaj način, naučnici su još jednom pokazali nepohodnost redovne dezinfekcije pametnih uređaja koje držimo u rukama.
Sa druge strane, naučnici se ograđuju od stvarnih uslova funkcionisanja, jer je eksperiment sproveden na konstantnoj temperaturi od 20 Celzijusovih stepeni i u mračnim uslovima kako bi se isključili učinci UV svetlosti.