VAŽNO: Tablete morate da pijete sa dosta vode

Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode

Uzimanje tablete „na suvo” može da izazove oštećenje tkiva jednjaka i opstrukciju. Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Sadržaj tablete može da nagrize tkivo jednjaka i uzrokuje čir i rane koje mogu biti fatalne, pišu Večernje novosti.

Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode, a i većina lekara napominje to prilikom propisivanja recepta. Ukoliko uzmete tabletu bez tečnosti može vam se desiti da osetite nepodnošljiv bol u plućima i da nakon toga ništa ne možete više da stavite u usta i da progutate. To može da dovede i do ozbiljne dehidratacije, naročito kod starijih osoba, koje piju i po nekoliko tableta u isto vreme.

Većina lekova koji se danas koriste, čak i vitamin C, mogu da izazovu upalu jednjaka. Zato je važno da se svaka tableta popije sa što više vode.