VEĆINA LJUDI GREŠI: Ovako treba odmrzavati hranu!

Frižider
Freedigitalphotos.net/Ambro/Ilustracija

Način na koji odmrzavamo hranu ima uticaj i na kasniju nutritivnu vrednost namirnica.

 

Ukoliko je jelo potrebno spremiti ranije, mnogi od nas na mikrotalasnoj uključe program za odmrzavanje.

Sudeći prema rečima norveških naučnika, to definitivno nije najbolji način, već je znatno bolje držati se recepta naših baka i zamrznutu hranu staviti u vodu.

– Ako planirate kuvanje hrane odmah nakon odmrzavanja, nema boljeg od odmrzavanja u vodi –  kaže Suzan Eksedet sa Instituta za tehnološka istraživanja u Gethenburgu.

Pravilna metoda uključuje zatvaranje namirnice u plastičnu posudu ili vrećicu. Zatim je potopite u hladnu vodu iz slavine, budući da je voda odličan vodič.

Ne postoji ni jedan naučni razlog zbog kojeg bi hranu iz zamrzivača vratili u frižider.

Ovo su neki od saveta za paravilno zamrzavanje hrane:

– Uvek potpuno odmrznite namirnice pre kuvanja

– Očistite i dezinfikujte sudoperu posle odmrzavanja

– Uvek koristite hladnu, a ne toplu vodu za odmrzavanje

– Sve namirnice obavezno treba smrznuti pre isteka roka trajanja

– Nikad ne zamrzavajte već jednom odleđene namirnice poput mesa i ribe