VEĆINA RADI OVO, A NE RAZMIŠLJA O POSLEDICAMA: Loša navika sa kojom treba da prestanete ŠTO PRE!

Koliko često vam padne na pamet u toku dana da stisnete prste palcem, kao da ih lomite? Ako vam "lomljenje" prstiju pruža osećaj olakšanja, niste jedini. Onaj zvuk pucketanja koji čujete je zapravo pucanje balončića gasa, koji se nakupe u mekom tkivu oko zglobova.

Šake Ruke
Foter/ orijinal / photo on flickr

Navika koju verovatno radite godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je uvreženo mišljenje da to uzrokuje artritis, lekar Aleks Foksman s Instituta Beverli hils to poriče, ali tvrdi da postoji druga opasnost.

Nekoliko studija pokazalo je da ljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama, koje im zbog toga i češće otiču. Ako je “lomljenje” praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda. 

– Neka istraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože, kao i da su posledice ove navike i naticanje ligamenata – objašnjava lekarka Pamela Arsov.

Ali, “pucketanjem” vratom, pomerate jedan pršljen iznad i jedan ispod onog koji je zablokiran, dok blokirani pršljen i dalje “zapinje”, pa zbog toga želite da ponovite pucketanje.

Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može da prouzrokuje istezanje tetiva i slabljenje funkcije, što onemogućava pravilno držanje glave i to može dovesti do stvaranja bola, ali i drugih zdravstvenih problema.