Navika koju verovatno radite godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je uvreženo mišljenje da to uzrokuje artritis, lekar Aleks Foksman s Instituta Beverli hils to poriče, ali tvrdi da postoji druga opasnost.

Nekoliko studija pokazalo je da ljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama, koje im zbog toga i češće otiču. Ako je “lomljenje” praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda. 

– Neka istraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože, kao i da su posledice ove navike i naticanje ligamenata – objašnjava lekarka Pamela Arsov.

Ali, “pucketanjem” vratom, pomerate jedan pršljen iznad i jedan ispod onog koji je zablokiran, dok blokirani pršljen i dalje “zapinje”, pa zbog toga želite da ponovite pucketanje.

Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može da prouzrokuje istezanje tetiva i slabljenje funkcije, što onemogućava pravilno držanje glave i to može dovesti do stvaranja bola, ali i drugih zdravstvenih problema.loading...