Velika neprijatnost za dame: Vežba otklanja bol od visokih potpetica

Dugotrajno nošenje visokih potpetica može da ostavi posledice na stopala i donji deo nogu. Ipak, taj čest i neprijatan bol može značajno da se smanjiti jednom jednostavnom vežbom, evo i kojom.

Cipele Štikle Stopala
Pixabay.com

Anatomiju donjeg dela nogu, osim prečestog nošenja štikli, mogu da naruše i loša obuća kao i loše držanje. Fizikalni terapeuti savetuju vežbu koja podrazumeva hodanje na peti, jer ono može da pomogne kod rehabilitovanja blagih povreda potkolenica i napetih mišića.

Vežba se može izvoditi tako da krenete s petom, pa se celom dužinom stopala spustite na prste.

Prednji tibijalni mišić je dugačak mišić koji podupire potkolenicu. Savijanjem stopala ili savijanjem nožnih prstiju prema potkolenicama aktivira se ta grupa mišića. Hodanje na peti dovodi u ravnotežu mišiće koji usmeravaju nožne prste prema podu.

Žene koje često nose visoke potpetice usvoje prsti-peta način hodanja što slabi mišiće donjeg dela nogu. Takav način hodanja može uticati i na disbalans karlice i dovesti do problema s leđima. Umerenije nošenje visokih potpetica i ispravljanje disbalansa u donjem delu nogu izvodeći vežbu hodanja na peti može da reši taj problem.