VELIKA OPASNOST NA LETOVANJU: Pet saveta za ublažavanje opekotina od sunca

More, plaža, sunce, uživanje uz koktel ili puko lenčarenje na suncu - ima li nešto lepše? Međutim, ponekad preteramo s boravkom na suncu te brže nego što to mislimo - jednostavno ne možemo izbeći opekotine od sunca. 

Pixabay.com

Ako se zadržavaš na suncu, moraš paziti na sledeće stvari:

– Redovno nanosi kremu za sunčanje

– Izbegavaj popodnevno sunce

– Polako privikni kožu na sunce

– Zaštiti oči

– Zaštiti glavu

Ovih 6 saveta pomoći će ti ako ipak izgoriš:

Oprez: ova “domaća sredstva” pomažu ako lagano izgoriš te imaš simptome poput svraba, crvenila i peckanja. Ako se stvore mehuri na koži ili imaš vrlo jake bolove, onda obavezno moraš posetiti lekara.

Ako izgoriš, najpre se moraš maknuti sa sunca te otići u hlad ili zatvoreni prostor. Ako ostaneš na suncu, samo ćeš pogoršati situaciju…

1. Hladan tuš

Ako ohladiš izgorenu kožu smanjiće se bolovi i upala. Hladan tuš umiruje kožu. Više puta na dan možeš na pogođena mesta stavljati hladne i vlažne obloge s ledom.

2. Gel od aloe vere

Losioni koji hlade i smanjuju bol pomažu smiriti kožu nakon što izgori na suncu. Pazi da krema nema alkohola te potraži kremu s prirodnim sastojcima. Gel od aloe vere može učiniti čuda – tvari iz biljke hlade kožu i daju joj vlagu. Taj gel posebno je dobar ako ti izgori lice.

3. Kokosovo ulje

Ulje od kokosa opskrbljuje kožu vitaminom E te važnim hranjivim sastojcima pomaže koži da se regeneriše. Osim toga hladi te deluje protuupalno. Jednostavno ga nanesi na pogođena mesta.

4. Jogurt

I jogurt (ili kremasti sir) daju koži vlagu te je prvenstveno hlade. Najbolji su oblozi s jogurtom koji će umiriti kožu nakon što izgori. Jogurt se takođe može naneti na lice kao maska. Važno je samo da obloge skloniš pre nego se osuši. A zatim posušeni jogurt isperi sa kože.

5. Pij puno tečnosti

Ako izgoriš, telu treba više tečnosti nego inače. Dakle, pij puno vode kako bi se iznutra borila protiv opekotina od sunca.