VELIKI PROBLEM SAVREMENOG ČOVEKA: Naučnici utvrdili kako BUKA utiče na rad srca!

Svi već znamo da nedostatak vežbanja, loša ishrana, pušenje i alkohol mogu dovesti do srčanih problema, ali naučnici su sada dokazali da je i buka bitan činilac u razvoju takvih teškoća.

gužva
Dnevno.rs/Petar Marković

Buka povećava mogućnost razvoja najčešće srčane aritmije – atrijalnu fibrilaciju (treperenje pretkomora), po naučnicima sa univerziteta u Majncu, koji su analizirali podatke iz studije Gutenberg Health Study (GHS).

U studiji, objavljenoj u naučnom časopisu International Journal of Cardiology, do 23 odsto osoba obuhvaćenih istraživanjem patilo je od atrijalne fibrilacije usled ekstremnih uslova buke. Bez buke, ta je brojka bila samo 15 posto.

Prethodne studije pokazale su da samo jedan do tri odsto ljudi pati od fibrilacije.

– Ovo je zato što se izgledi za pojavu srčane aritmije povećavaju s godinama – rekao je kardiolog Tomas Munzel.

Na početku studije, pre deset godina, učesnici istraživanja su imali između 35 i 74 godine, te su tokom trajanja studije postajali ranjiviji, objasnio je Munzel.

GHS studija prikupila je podatke od više od 15 hiljada žena i muškaraca koji su bili izloženi različitim vrstama buka tokom dana i noći i morali su izveštavati o svojoj atrijalnoj fibrilaciji.

Uz puteve, železnice i buku iz komšiluka, buka aviona jedna je od vrsta buke koja najviše uznemirava ljude. Buka aviona danju je bila posebno uznemirujuća za 84 odsto, a noću 69 odsto ispitanih u istraživanju.