Morin Pačeko (53) je godinama trpela jake bolove u kičmi koji su se pojavili posle saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovala kao mlada.

Budući da je bol sa godinama bio sve veći, Morin se u aprilu 2016. godine odlučila na operaciju u Medicinskom centru Velington na Floridi. Operaciju je vodio ugledni hirurg sa decenijskim iskustvom Ramon Vaskez.

Bubrezi

Na konsultacijama pre operacije dr. Vaskez joj je preporučio da se operacijom spoje kosti u zahvaćenom području što je podrazumevalo i rad ortopedskih hirurga koji bi napravili spajanje.

Međutim, u ključnom trenutku kada je dr. Vaskez trebalo da se povuče, uočio je masu u karlici, progasio hitnu situaciju i odlučio ukloniti bubreg pacijentkinji i pre nego što dopusti svojim kolegama da nastave.

Nakon operacije se ispostavilo da dr. Vaskez nije video dve magnetne rezonance koje je Morin uradila pre operacije, a na kojima se videlo da ima srasli karlični bubreg, rezultat benignog, ali neobičnog, porođajnog poremećaja.

Kada se probudila iz anestezije, obaveštena je da su joj pogrešno uklonili bubreg.

Skandal je izazvao dvogodišnju pravnu bitku koja se u septembru završila dogovorom. Na ime naknade štete isplatili su joj oko 500.000 dolara – ali nju sada čeka život sa jednim bubregom, pri čemu postoji rizik od hroničnih bolesti bubrega.

Lekarskoj komori na Floridi je podnet zahtev za oduzimanje radne dozvole doktoru Vaskezu, ali do presude on normalno radi kao doktor u bolnici. Čak je u januaru ove godine imenovan za načelnika hirurgije u Medicinskom Centru “Palm Beach Gardens”.

Trenutno ima sve hirurške povlastice u centru “Palm Beach Gardens”, Medicinskom centru “St Mary” i bolnici “Bethesda Memorial”.

– Samo zamislite da odete na manju operaciju leđa, produbite se iz anestezije i saznate da vam je hirurg nepotrebno odstranio bubreg – komentarisao je ovu situaciju advokat žene, Donald Vard.loading...