VEŽBATE, PAZITE A ON JE I DALJE TU? To je zato je U JEDNOM GREŠITE – ovo su KLJUČNI ANTICELULIT FAKTORI

Celulit je definitivno jedan od najvećih estetskih problema većine žena, a večito je pitanje kako ga se rešiti. Koji su to preduslovi zategnute i negovane kože, ali i kako se najefikasnije boriti protiv celulita? Odgovori slede.

Celulit
Pixabay.com

Istraživanja su pokazala da čak 90 odsto žena danas ima celulit u manjoj ili većoj meri. Ali, to nije samo boljka ženskog pola, sve češće, ni muškarci nisu imuni na ovu nesavršenost kože. A šta je celulit i kako nastaje?

Faktori nastanka celulita

Pomorandžina kora, kako još nazivaju celulit, su zapravo masne naslage ispod kože. Kada dođe do upale i njihovog bubrenja posredstvom vezivnog tkiva, pojavljuju se neravnine, izbočine i udubljenja na koži. Vezivno tkivo je tada zadebljalo, deformiše se i propušta masnoću ka površini kože, pa dolazi do pojave sitnih ili krupnih gromuljica.

Kada se koža uštine prstima, tada sve to deluje još mnogo strašnije. Ovaj estetski i kozmetički problem savremenog doba najčešće se javlja na butinama, zadnjici, bokovima, stomaku. Manjak kretanja, previše sedenja, nedostatak vode u organizmu, nezdrava ishrana, stres, hormonski disbalans, genetske predispozicije… samo su neki od faktora koji vode ka namrežganoj koži.

Istina je da se celulit češće javlja kod gojaznih osoba, ali nije retkost ni da ga imaju mršavi ljudi. Čak i svetski poznate manekenke i top modeli imaju celulit, neke su čak to i otvoreno priznale i pokazale. Jedna od njih je i Keli Gejl, koja je javno pričala o ovoj boljci i naglasila da njoj najbolje pomažu ledene kupke!

Dakle, niko nije pošteđen, ali to ne znači da treba da se prihvati. Pa kako ga se rešiti i to što pre?

Razni tretmani kao bitni anticelulit faktori

Samo da razjasnimo, celulit nije stanje koje je opasno po zdravlje, reč je o kozmetičkom problemu. Nije ni na koji način povezan sa celulitisom, bakterijskom infekcijom i upalom kože i tkiva.

Celulit može biti vodeni, tvrdokorni, ali ma o kojem da se radi, želja nam je da iščezne. Danas postoji mnogo različitih tretmana protiv ove napasti. Ipak, pre toga, treba učiniti sve što je do nas da sprečimo njegov nastanak i ublažimo onaj postojeći, ako ga imamo.

  • Jedan od ključnih faktora i ono što je prvo na listi kada govorimo o lepoj i zategnutoj koži svakako je hidriranost organizma. Voda je neophodna kako bi se izbacili toksini iz tela, a rezultat će biti zdrava i negovana koža. Ona je prirodno sredstvo za čišćenje, a dodavanjem malo limuna, grejpa ili jabukovog sirćeta pojačava joj se anticelulit dejstvo. Mnogi ljudi nemaju naviku da piju vodu, ali to treba menjati. Flašicu vode uvek treba imati uz sebe, a dnevno je optimalno popiti oko dve do tri litre;
  • Ledene kupke, već spomenute, još jedan su od načina koji će sprečiti nastanak pomorandžine kore. Kada se pitamo kako se rešiti celulita, odgovor je opet voda! Kako iznutra, tako i spolja! Ovo je odličan način da se poboljša cirkulacija, spreči propadanje tkiva i da se ojača metabolizam. Terapije hladnom vodom, takozvane krioterapije, koriste i vrhunski sportisti. Nije lako, posebno ako je neko posebno zimogrožljiv, ali za lepotu sve. Prilikom tuširanja, hladnu vodu treba usmeriti na sve one delove na kojima postoji celulit i blago masirati kožu. Drugo rešenje je potapanje u kadu sa ledom, ali to je već ekstremni sport;
  • Izbalansirana i pravilna ishrana je takođe jedan od prvih koraka koji vode do kože bez masnih naslaga i celulita. Naravno, sama ihrana neće učiniti čudo i celulit neće nestati preko noći, ali kako kažu, telo se prvenstveno gradi u kuhinji. Previše gaziranih i slatkih napitaka, mnogo šećera i soli, masna i začinjena hrana, belo brašno, sve to bi trebalo svesti na minimum. Treba konzumirati što više ribe, semenki, orašastih plodova, voće, povrće, hladno ceđena prirodna ulja, integralne testenine…
  • Ključ je u malim, svakodnevnim promenama. Treba napraviti režim i pridržavati se. Postoje i brojne anticelulit dijete, a verujemo da će i to biti od pomoći.

Vežbe kao anticelulit faktor

Uporedo sa konzumiranjem više vode i zdravijom ishranom, vreme je da se obrati pažnja na kretanje i vežbanje. Jasno je da je često teško ustati sa kauča ili stolice, da svi mnogo sedimo na poslu i sve to uzima danak. Cena nezdarvih navika je upravo celulit!

  • Šetanje i brzo hodanje su najzdravija moguća navika. Pola sata brzog hoda dnevno biće dovoljno da se pokrenu mišići, da se ubrza cirkulacija i prokrvljenost tkiva. Ovo bi trebalo svima da bude navika, pa umesto autom, hajmo peške do prodavnice, škole, posla. Već nakon mesec ili dva, promene na koži će biti vidljive;
  • Uz šetnju, nije zgoreg dodatno se aktivirati. Treba izabrati vežbe koje prijaju telu i temperamentu, da li je to aerobik, vožnja bicikla, plivanje… Na primer, joga je odličan način da se zategne čitavo telo, da se stekne koordinacija pokreta, usklađenost tela i uma. Za one koji ne stižu do fitnes sale postoje brojni tutorijali ili online joga. Izgovora nema, samo treba čvrsta volja i rezultati su neminovni;
  • Čučnjevi, iskoraci, trčanje, vežbice sa elastičnom trakom, sve to pomoći će u eliminaciji celulita.

Koža bez celulita nije san

Život pod stresom, svakodnevna žurba, poslovi, briga oko dece… Jednostavno, nedostaje taj minut za mene, da stanemo i razmislimo da u ovoj našoj koži treba da živimo mi i niko drugi. A nije nimalo lepo kada pogledamo butine ili stomak i vidimo naslage celulita. Vreme je da se okrenemo sebi.

Uz sve gore pomenuto, uvek je vreme za efikasnu anticelulit masažu, što da ne? Različiti tretmani kod kuće ili kod kozmetičarke uvek će biti dobra pomoć u borbi sa celulitom. Prirodna krema ili gel protiv celulita, ulja za masažu, kao što su ruzmarinovo ili grejpfrutovo, biće odličan dodatak vežbama i zdravijim navikama.

Samo treba izabrati pravi način i krenuti, a celulit će onda biti samo ružna prošlost.