Vežbe koje produžavaju život: Potrebno je od 30 do 60 minuta nedeljno

Možda ste čuli da vežbe snage najviše koriste vašem mišićnom i skeletnom zdravlju, ali one mogu imati još dve velike prednosti: pomoći vam da sprečite bolesti i živite duže.

Pixabay.com

Sada možda znamo koliko vremena treba potrošiti na te vežbe, prema novom istraživanju objavljenom u ponedeljak u British Journal of Sports Medicine.

U poređenju s ljudima koji nisu radili aktivnosti na jačanju mišića, oni koji su radili 30 do 60 minuta treninga otpora, snage ili vežbi s tegovima su imali 10 do 20 odsto manji rizik od rane smrti od svih uzroka i od srčanih bolesti, dijabetesa ili raka uopće, otkrili su autori istraživanja.

Ove vrste vežbi su dizajnirane da poboljšaju mišićnu kondiciju vežbanjem mišića protiv spoljašnjeg otpora, prema Američkom koledžu sportske medicine.

Kombinacija 30 do 60 minuta vežbi snage sa bilo kojom količinom aerobne aktivnosti povećala je korist, što je rezultiralo 40 odsto manjim rizikom od prerane smrti, 46 posto manjom incidencom srčanih bolesti i 28 odsto manjom šansom za umiranje od raka.

Istraživanje je takođe prvo koje ispituje dugoročne veze između aktivnosti jačanja mišića i rizika od dijabetesa, rekli su autori.

– Mnoge prethodne studije pokazale su povoljan uticaj vežbi za jačanje mišića na nezarazne bolesti i rizik od rane smrti – rekao je prvi autor studije Haruki Momma, predavač na odjelu medicine i nauke u sportu i vežbanju na Univerzitetu Tohoku u Japanu.

Novo istraživanje je analiza 16 prethodnih studija, koje su sačinjavale skup podataka od skoro 480.000 učesnika studije.

Imali su između 18 i 98 godina, a većina ih je živela u Sjedinjenim Američkim Državama. Učesnici su ili sami prijavili svoj angažman u aktivnostima jačanja mišića ili su odgovarali na pitanja tokom intervjua.

Nalazi su odlična vest za ljude koji su aktivni i bolja vest za one koji su neaktivni, jer mogu poboljšati svoje zdravlje uz malo uloženog vremena.