VIDEO: Koliko su visoke potpetice štetne za vaše stopalo

Žene u štiklama ostavljaju muškarce bez daha, jer izgledaju seksipilije. Noga u visokom potpeticama izgleda duže i vretenastije, zato devojke i pored bolova u nogama obožavaju cipele. Doktori pak savetuju da ne preterujemo u nošenju visokih štikli.

Posebna vrsta rendgena koja se primenjuje u američkoj medicini uspela je da snimi stopalo u cipeli sa visokom potpeticom. Obični rendgen snimak nije uspeo da prikaže stopalo koje trpi pritisak telesne težine, kao što je uspeo „pedCAT”.

– Dobro je poznato da visoke potpetice i uzak vrh mogu da budu pogubni po stopalo. Problem koji može da se pojavi kod žena koje često nose štikle je skraćivanje i zadebljanje Ahilove tetive, zbog čega kasnije može biti poprilično bolno nositi ravnu obuću. Takođe, može da dođe do tendonitisa (upale tetiva), priklještanja nerava, čukljeva i deformiteta –  rekao je doktor Alan Blok.

Ukoliko imate bolove u stopalu ili zglobu, možete se javiti lekaru koji će na osnovu dvodimenzionalnog rendgena ustanoviti koja povreda utiče na nelagodnosti. Žene i ako tvrde da nose štikle samo vikendom, često zbog ženstvenosti obuvaju visoke potpetice i drugim danima. Doktori savetuju da bi bilo najbolje dozirati nošenje štikli, a najbolje bi bilo da ih ne nosite svakodnevn. Na taj način poštedećete svoje stopalo nepotrebne patnje i smanjićete odlazak kod lekara.

Pogledajte video: