Vino i čaj – različite svrhe, ali bliski rođaci

Vino i čaj nisu daleki rođaci kada je reč o tradiciji, ritualima i istoriji, pošto se i jedno i drugo piće konzumira hiljadama godina, a oba dolaze iz 'drveća života' - lišća i grožđa.

Vino i čaj nisu daleki rođaci kada je reč o tradiciji, ritualima i istoriji, pošto se i jedno i drugo piće konzumira hiljadama godina, a oba dolaze iz “drveća života” – lišća i grožđa, prenosi AFP.

Iako je jedan “alkoholičar”, a drugi se pije radi zdravlja, oba pića se koriste hiljadama godina u različitim kulturama i upravo je to tema izložbe u Pekingu “Čaj i Vino: zajednička strast”.

– Čaj se u budizmu koristio kao lek i to je ono zbog čega je opstao, dok bi vino nestalo da se ne pije zbog hrišćanstva – kaže kustos izložbe Jean-Paul Desroćes.

Njemu je kao baza za izložbu poslužila zaboravljena kineska dinastija Tang i tekst Vang Fua koje je napisao pre više od hiljadu godina. Fu je zamišljao razgovore između čaja i vina, kako se hvališu svojim zaslugama, rugaju, kao i glasom koji govori zašto ljudi ne mogu bez tih napitaka, navodi AFP.