Vino nije samo piće i hrana, ono može značajno da pomogne da se rešite određenih tegoba, pre svega kad se govori o upali grla, zubobolji, gripu, depresiji ili ako osećate potištenost i nervozu

Za vino se kaže da je i piće i hrana, ali ovaj drevni napitak u kombinacijama sa biljem, može da bude i lek, pišu Večernje novosti.

Upala grla i zubobolja

U litar vrelog crnog vina stavite kašičicu belog sleza, rusomače (“pastirska torbica” ili “hoću-neću”) i žalfije. Ostavite pet minuta, pa procedite. Ovaj rastvor se isključivo koristi za ispiranje usta i grla, ne pije se.

Grip

U šerpi ispržite 60 g šećera i prelijte litrom vrelog crvenog vina. Pustite da se malo prokuva, ohladite, dodajte 2 dl ruma i jednu vanilu. Ovaj “čaj” pijte umereno, nekoliko gutljaja tri-četiri puta dnevno.

Depresija

Dve šake biljke rutvice ostavite da odstoji nedelju dana u litru crnog vina, procedite i pijte gutljaj po gutljaj, 1 dl dnevno, najmanje šest nedelja.

Potištenost i nervoza

Pomešajte bosiljak, majčinu dušicu i ruzmarin. Dve kašike mešavine tih biljaka prelijte sa pola litra razređenog, vrelog vina. Ostavite da odstoji jedan sat. Pije se po pola čaše pre i posle jela.loading...