VIRUS VREBA NA SVAKOM KORAKU: Kako pravilno dezinfikovati mobilni telefon?

Pandemija korona virusa podstakla je ljude širom sveta na važnost održavanja higijene i dezinfekcije svih predmeta koji nas okružuju.

Pixabay

Mobilni telefon je jedan od predmeta sa kojim najviše dodira imamo tokom dana, ali i najveći prenosnik virusa i bakterija.

Telefon mora svakog dana da se čisti ako se susrećemo sa ljudima, koristimo ga u kuhinji ili gradskom prevozu.

Pametne telefone prebacujemo iz ruke u ruku, koristimo ih dok jedemo, nosimo sa sobom u kupatilo i koristimo i dok su nam ruke prljave. Tako na uređaj prenosimo značajan broj mikroba. Posebno, što se bakterije, virusi i plesni dobro prijanjaju uz ogrebotine.

Različite studije pokazale su da na mobilnim telefonima žive Ešerihija koli, streptokoke i MRSA.

Kako bi se mobilni telefon ispravno dezinfikovao, potrebno je najpre da se uređaj isključi pre početka čišćenja ida se pritom koristi mekana krpa od mikrovlakana. Ako je mobilni telefon jako prljav, savetuju njegovo čišćenje uz pomoć mekane vlažne krpe na koju se stavi i malo sapuna.

Mobilni telefon koji nije jako prljav nije potrebno dezinfikovati, jer se korona virus uklanja i običnim sapunom.

Takođe, sredstva za čišćenje, poput onih za stakla ili sredstva na bazi alkohola, mogu oštetiti premaz koji odbija masnoću sa ekrana pametnog telefona.

Posebno je bitno da ukoliko često putujete, ako susrećete puno različitih ljudi ili koristite telefon u svojoj kuhinji najmanje jednom dnevno očistite svoj telefon.