VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Omiljeni jutarnji ritual može biti poguban po vaše zdravlje

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, kako zbog posebnog ukusa i mirisa, tako i zbog osećaja koji nam daje.

jutro
Pixabay.com

Za većinu ljudi ispijanje kafe je neizostavan jutarnji rituali, ali ako se pije na prazan želudac, mogla bi da ima negativne posledice po zdravlje.

“Positive Med” sastavio je spisak loših stvari koje se dešavaju u telu kao posledica ispijanja kafe na prazan želudac.

Povećava lučenje želudačne kiseline

Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje želudačne kiseline. To može dovesti do problema kakav je gorušica, koja nastaje kao posledica vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka.

Jeftinija kafa obično ima veću kiselost, što može dodatno pogoršati situaciju. Zbog toga treba biti oprezan pri izboru kafe.

Anksioznost i stres

Konzumiranje kafe, uopšteno, povećava nivo stresa kod ljudi, a posebno ako se pije na prazan želudac.

Hrana deluje smirujuće na organizam i pomaže da se telo opusti, dok kafa ima kontra efekat.

Zato bi uz kafu uvek trebalo nešto jesti kako bi se umanjila anksioznost koju ona može da izazove.

Snižava nivo hormona

Kofein iz kafe može biti uzrok hormonske neravnoteže koja dovodi do teskobe.

Problem u jutarnjem ispijanju kafe na prazan želudac je taj što kofein koči proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji je odgovoran za osećaj užitka i sreće.

Opšte je poznato da je glavni uzrok depresije upravo nedostatak serotonina.

Pored navedenih uticaja, ne treba zanemariti i nutritivne probleme koji nastaju kao posledica konzumiranja kafe na prazan želudac.

Studija sprovedena na Jokohama medicinskom Univerzitetu u Japanu pokazala je da unos kafe na prazan želudac, prouzrokuje takozvana gastrična pražnjenja, što znači da dovodi do bržeg pražnjenja creva nego što je normalno.

Kada hrana ne bude vremenski dovoljno dugo u crevima, vitamini i minerali se ne apsorbuju, zbog čega se u organizmu javlja manjak nutrijenata, piše N1.

Dokazano je da kofein iz kafe ubrzava proces pražnjenja tečnosti iz tela. Zbog ove pojave bubrezi nemaju dovoljno vremena da apsorbuju kalcijum, magnezijum, cink i druge minerale važne za normalno funkcionisanje organizma.