VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Ovo su situacije kada NE TREBA piti vodu

Obratite pažnju!

gazirana voda
Pixabay.com

Iako je poželjno i za zdravlje korisno svakodnevno unositi dosta vode, postoje određeni trenuci i situacije kad treba izbegavati pijenje vode, jer tada može doneti više štete nego koristi.

Pre odlaska u krevet  

Ako neposredno pre spavanja popijete vodu, velika je verovatnoća da ćete u toku noći osetiti potrebu za mokrenjem. A to ipak znači prekinut san i manje energije sledećeg dana. Druga stvar vredna pomena jeste činjenica da naši bubrezi sporije rade tokom noći kad smo neaktivni – za razliku od dana. To vodi do većeg zadržavanja vode, što može uzrokovati primetno oticanje lica i udova sledećeg dana.

Za vreme vežbanja

Prema jednom istraživanju ne preporučuje se hridriranje se dok si uključen u intenzivni kardio trening. Usprkos činjenici da je telesna temperatura obično tada visoka i da te to verovatno tera da piješ vodu kako bi se telo hladilo, ipak je poželjno piti vodu tek posle treninga. Ako pijete za vreme vežbanja, možete dobiti glavobolju, mučninu i vrtoglavicu – dok se telo još prilagođava temperaturi.

Ako vam je urin bezbojan

Bezbojni urin je indikator preterane hidratacije koja uopšte nije poželjna – može uzrokovati niske nivoe natrijuma, što je opasno po zdravlje. To može – u najgorem slučaju – uzrokovati infarkt.

Kad je veštački zaslađena

Neki ljudi su žedni i žele da piju vodu, ali ne mogu da je progutaju ako u njoj nema nešto slatko. To nije baš najzdravija varijanta – pojačava apetit i doprinosi gojenju.

Pijenje iz cevi, poput baštenskog creva

Bez obzira koliko je čista cev, u njoj će se uvek naći elementi koji vodu čine štetnom za piće. Istraživanja su pokazala da baštenska creva sadrže otrovne materije.