Vladetu Jerotića jednom su pitali kako ima tako SJAJNU MEMORIJU… Njegov “recept za sećanje” PAMTIĆEMO VEČNO

Neuropsihijatar Vladeta Jerotić, akademik SANU, preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini. Javnost će ga najviše pamtiti po njegovim mislima o hrišćanstvu, ateistima, Bogu i kajanju, ali i metodama za memoriju kojima je vežbao pamćenje do kraja života.

Beta

Vladeta Jerotić je istaknuti nagrađivani srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, teolog, svestrani erudita i akademik SANU. U Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj specijalizovao je psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice “Dr Dragiša Mišović”.

VLADETA JEROTIĆ o onima koji NE VERUJU: Do ljubavi nikada nećemo doći dok smo dovoljni sami sebi!

Svoja razmišljanja o čoveku, religiji, životu, ali i iz stručne oblasti objavio je u preko 30 knjiga. Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Bio je poznat i po svojim vežbama za memoriju kojima je održavao savršeno pamćenje i u poznijim godinama života. Na pitanje kako održava pamćenje na tako zavidnom nivou, naš akademik je odgovorio sledeće:

Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske reči. To mi je treći jezik. prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi. Engleski sam naučio posle 30 godina. Bio sam u Engleskoj nekoliko meseci, nisam naučio bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Preslišam se prvo dve-tri nove reči od pre dva dana, ne više od toga. Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove reči iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one reči od b, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rečniku.

Druga stvar je učenje pesmica. Nalazite nove pesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvežavate ga.

Uzmite pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika. Ne moraju biti to dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite. Naučite je pa se posle 2, 3, 5 dana preslišajte da li ste je zapamtili.

Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pesmu. Tako se pamćenje održava.