VODE NIKAD DOSTA: Evo zašto bi trebalo da hidrirate organizam ŠTO ČEŠĆE

Ukoliko ste svesni da ne unosite dovoljno vode u organizam, predlažemo vam alternativni način da ne dehidrirate.

gazirana voda
pixabay.com

Hidratacija je važna ne samo leti, već tokom cele godine. Ipak, potrebe za unosom vode rastu zajedno sa porastom temperature. Naše telo sastoji se od više od 70% vode. Ona je neophodna za život, reguliše temperaturu tela, podmazuje zglobove, eliminiše toksine, hrani ćelije i potpomaže proces varenja. Nedostatak vode u organizmu prati niz negativnih simptoma, poput vrtoglavice, nemoći, glavobolje, suvoće kože, usana i ustiju…

Preporučena dnevna doza vode je 2l i ona nema zamenu, to je evidentno. Ipak, to ne znači da ne možemo na drugi način da se rehidriramo, posebno kada dođe leto, a sa njim i sezonsko voće i povrće.

Dovoljna količina vode u organizmu dovodi do toga da koža izgleda mnogo bolje, svežije, mlađe, imaćete više energije i generalno će poboljšati zdravstveno stanje.

Alternativni načini hidratacije:

Čajevi

Čaj
Freedigitalphotos.net/tiverylucky

Verovatno ste zapanjeni ovim našim predlogom i možda se čak pitate da li smo dobro. Ipak, čaj je jedan od najboljih načina držanja organizma u optimalnom stanju što se nivoa vode u organizmu tiče. Da li znate da, nasuprot nama, koji u letnjim mesecima konzumiramo hladno pivo, Arapi piju mlak čaj? Mislite da je slučajnost? Oni su eksperti u borbi sa toplotom. Izbor čajeva je veliki, od biljnih do voćnih, a ukoliko vam nikako ne leži da na plus 30 i nešto pijete mlaki napitak, čaj možete i ohladiti u frižideru i konzumirati kao hladni napitak. Idealna je alternativa za vodu.

Smuti

Sok Napitak Smuti
Pixabay.com

Ukoliko tragate za nečim osvežavajućim, smuti je idealan za vas. Voće poput dinje, jagoda i narandži ima visok procenat vode u sebi, a ukoliko od njih napravite sokove ili smutije, možete se osvežiti i dati organizmu određenu količinu vode, koja je neophodna. Ipak, ne zaboravite da je voće uvek bolje pojesti celo, jer sadrži više vlakana.

Lubenica, kraljica leta

lubenica
Pixabay.com

Lubenica je povrće koje sadrži najveći procenat vode, skoro 95% od ukupne težine. Njena ogromna moć hidratacije u kombinaciji sa slatkim ukusom i malom količinom kalorija (jedva dvadeset kalorija na svakih sto grama), čine je jednom od najboljih namirnica u letnjim mesecima i uklapa se u mnoge dijete, baš zbog malog broja kalorija. U vidu soka, isečena na kocke ili u smutiju… neka ne izostane u vašem frižideru.

Salate

Zelena salata
Foter / Prayitno / Thank you for (5 millions +) views / photo on flickr

Povrće poput zelene salate, karfiola, tikvice, spanaća, paprika, krastavca… sadrže i do 95% vode. Pripremite sveže salate od njih ili ih ubrojte u namirnice koje stavljate u smuti. Daće vam mnogo energije i održaće vaše telo hidriranim.

Limunada i paradajz

Limunada je voda sa sastojcima koji poboljšavaju hidrataciju. Ona može da se pripremi ne samo sa limunom, već može da joj se dodaju i narandža, vanila, ruzmarin… radi se o napitku koji veoma osvežava i vrlo je ukusan, u odnosu na čistu vodu koja nema nikakav ukus, zbog čega je neki ne unose dovoljno. Ipak, vodite računa o količini šećera koji dodajete kada pravite limunadu.

Da li znate da paradajz sadrži 93% vode? Osim velike količine vode, ovo voće ima u sebi jedan dragoceni sastojak, a to je likopen. On ima antioksidaciona svojstva. Paradajz se može konzumirati na više načina, ali najbolje je jesti svež, npr. u vidu salate.