VODIČ OD A DO Š: Kako se ponašati ako neko od ukućana dobije KORONU

Ukoliko se jedan ukućanin razboli od korone, šta ostali da rade kako bi se zaštitili? Svetska zdravstvena organizacija ima nekoliko saveta.

grip
pixabay.com

SZO navodi da postoje tri ključna koraka kako bi se zdravi ukućani zaštitili od kovida 19.

Prvi korak – izolacija zaražene osobe

Mora se pripremiti posebna soba ili izolovani prostor u kojem će boraviti bolesna osoba. Ta soba mora redovno da se provetrava, a valjalo bi da prozori budu stalno otvoreni.

Drugi korak – minimalni kontakt sa virsom

Potrebno je da se odredi jedan član porodice koji će brinuti o zaraženoj osobi. Ta osoba ne treba da bude neko iz rizičnih grupa – dakle, nije poželjno da to bude neko ko boluje od hroničnih oboljenja, ko je stariji ili gojazan.

Kada se ulazi u sobu zaraženog, maska je obavezna. Zaražena osoba mora koristiti zaseban pribor za jelo, posuđe, čaše i šolje. Obavezna je i posebna posteljina.

Sve površine koje često dodirujete moraju se redovno dezinfikovati.

Treći korak – briga o zaraženoj osobi

Simptomi kovid pozitivne osobe se moraju pažljivo pratiti. Posebno se mora obratiti pažnja ukoliko osoba spada u neku od rizičnih grupa.

Zaražena osoba treba dosta da se odmara i da unosi puno tečnosti.

Lekara morate pozvati u što kraćem roku, ako primetite da osoba pokazuje sledeće simptome: teško disanje, gubitak govora i mogućnosti kretanja, bol u grudima, konfuzno ponašanje.

Uz sve mere zaštite, i dalje je veliko pitanje da li zaražena osoba može da od virusa sačuva ljude u bliskoj okolini.

Mišljenja epidemiologa su suprostavljena po ovom pitanju, ali su saglasni oko jedine moguće metode zaštite. Radmilo Petrović ne daje povoljne prognoze – on smatra da je izuzetno teško sačuvati se od virusa ako živite pod istim krovom sa osobom pozitivnom na novi koronavirus.

Ukoliko živite 24 časa sa osobom u kući, nemoguće je da se ne zarazite. Može samo da se desi da se odmah ne vidi da ste zaraženi, odnosno da imate blage simptome”, upozorava on.

S druge strane, epidemiološkinja Ana Banko smatra da je SZO metoda – izolacija osobe u odvojenu prostoriju – najbolji vid zaštite koji može da bude uspešan.

Potrebna je potpuno izolacija prostorije u kojoj se nalazi inficirana osoba, da se ta prostorija redovno luftira, da se koristi zasebno kupatilo i da u bilo kakvom posrednom kontaktu svi ukućani nose maske, recimo kada se donosi hrana”, ispričala je Banko za naš portal.