Da vam se ne bi dogodilo da se ujutru probudite sa glavoboljom, vrtoglavicom, slabošću, mučninom, povraćanjem, pokušajte da ponašanje korigujete. Naravno, koliko je to u vašoj moći?!

– Pazite koliko pijete, jer količina unetog alkohola određuje sa kakvim osećajem ćete se probuditi. Mamurluk će sigurno biti manje izražen ukoliko konzumirate manje doze pića i umereno jedete.

– Pazite i šta pijete, jer pojedina pića dovode do većeg mamurluka. Konjak, viski i crno vino izazivaju jači mamurluk, za razliku, recimo, od džina i votke, koji ne sadrže metanol. Bez obzira na to što se crnom vinu pripisuju lekovita svojstva, ono kod nekih ljudi može da izazove glavobolju, zbog sastojka tiramina.

Pre konzumiranja alkohola obavezno nešto prezalogajite i popijte od dve do tri čaše vode. Masnija hrana smanjuje apsorpciju alkohola, a voda sprečava da organizam dehidrira.

– Pre i posle slavlja pijte mnogo vode. Nekoliko čaša pre spavanja može vas spasti od mamurluka.

Pijte voćne sokove, jer oni zbog bogatstva voćnim šećerom takođe spasavaju od mamurluka.

Ako, ipak, imate glavobolju ne uzimajte “aspirin”, jer on još više iritira ionako osetljivu sluzokožu creva. Isto važi i za paracetamol, koji u sadejstvu sa alkoholom može nepovoljno da utiče na jetru.loading...