Vodite računa o sebi: Od raka dojke godišnje umre 1.300 žena

U Srbiji godišnje umre 1.300 žena od karcinoma dojke, a broj novoobolelih je dostigao 3.700 izjavila je Ljiljana Rančić, na dvodnevnom seminaru koji se održava u Vrnjačkoj Banji.

Prema njenim rečima, svaka osma žena oboli od ove bolesti, a zbog kasnog otkrivanja, u 50 odsto slučajeva dojka se mora odstraniti ili amputirati.

“Svaki disbalans hormona u ženskom organizmu može biti uzrok raka dojke, a 40 odsto na vreme otkrivenih malignih bolesti može se prevenirati”, rekla je Rančić.

“Bitno je ukloniti faktore rizika oboljevanja, a najčešći uzroci raka su poremećaj imuniteta, genetski, nezdravi stilovi života, ali i zagadjenje životne sredine”, zaključila je ona.

Na temu “Rano otkrivanje raka grlića materice i dojke”, govorila je i ginekolog Slobodanka Mladenović.

“Uočava se konstantni porast obolelih od raka dojke, a bolest se češće javlja kod jako mladih žena, rekla je ona, podsetivši da uzroci mogu biti genetski faktori, benigne bolesti poput displazije, gojaznost, ali i reproduktivni razlozi.

Stoga je apelovala na žene da više radjaju, jer se, kako je rekla, na taj način smanjuje mogućnost obolevanja od ove opake bolesti.

Prema njenim rečima, broj obolelih od raka grlića materice je takodje u stalnom porastu, a uzrok vidi u tome što žene ne dolaze redovno na ginekološke preglede.

“Da li je problem neiskustvo i neznanje, loši uslovi ranijih pregleda, ne znam, medjutim, po domovima zdravlja počeli su skrininzi, država je uvidela taj problem i počela da poziva žene odredjenih godina da izvrše kontrolne preglede”, rekla je ona.