VOLITE DA PEVATE POD TUŠEM: Otkrivamo ZAŠTO to radite, ali i zašto treba da nastavite sa tim!

Zanimljiva saznanja dovode do jednostavnog saveta - slobodno pevajte pod tušem, to je zdravo!

Tuširanje
Pixabay.com

Pevajte dok se tuširate, jer ćete imati višestruke zdravstvene koristi – poručuje profesor dr Grejem Velč sa Univerziteta u Londonu.

Na osnovu bavljenja zdravstvenim aspektima pevanja pune tri decenije, ovaj stručnjak je došao do izuzetno zanimljivih saznanja.

Osobe pod tušem dobijaju inspiraciju da pevaju zbog osećaja sigurnosti i opuštenosti do kojeg dovode voda koja teče niz telo, toplina, vodena para i akustičnost prostora u kome se nalaze. Pevanjem pod tušem spontano utiču na sopstveni bolji dotok kiseonika u krvotok, kao i na rad velikih mišićnih grupa gornjeg dela tela. I u psihičkom smislu pevanje je korisno, jer dovodi do smanjivanja nivoa stresa preko endokrinog sistema koji je povezan sa emocionalnim blagostanjem.

Postavlja se i pitanje zašto ljudi ne pevaju u kupatilu kada obavljaju neke druge radnje, poput češljanja ili uređivanja. Pevaju u tuš-kabini jer je malih dimenzija, zbog čega je zvuk bogatiji, a kvalitet glasa bolji. Osim toga, topla voda, svetlo, prijatni mirisi, kao i osećaj svežine i čistoće osobu potpuno opuštaju. Naročito ako je izvesno vreme pre toga provela na hladnoći. Pod tušem se opuštaju i telo i um, a ta prijatnost dovodi do osećaja sreće, koji se često izražava pevanjem. Postoji mišljenje i da zvučni talasi koji se odbijaju od kapljica vode stvaraju prijatniji zvuk – objašnjava dr Velč.loading...