Ako volite da jedete orašaste plodove, nemojte da se iznenadite ako vam se dogodi neka od ovih 6 stvari.

 

1. Produžićete sebi život
Ljudi koji jedu najmanje 20 grama orašastih plodova dnevno (šaka) imaju 22 procenta manje šanse da umru prerano, prema izveštaju iz 2016. godine objavljenom u BMC Medicine.

2. Dobri su za srce
Ljudi koji jedu redovno orašaste plodove imaju za 1/3 smanjen rizik od razvoja koronarne srčane bolesti i 21 procenat smanjen rizik od kardiovaskularne bolesti u poređenju s ljudima koji jedu malo ili nimalo orašastih plodova.

Istraživači otkrivaju da visok nivo vlakana, polizasićene masti i magnezijum mogu da doprinesu sniženom holesterolu i poboljšaju zdravlje srca.

3. Smanjuju rizik od raka

Učesnici jedne studije koji su jeli šaku ili više orašastih plodova dnevno imali su 15 procenta manji rizik da obole od raka u poređenju s onima koji su jeli manje orašastih plodova što bi moglo da bude zbog visokog nivoa antioksidanata koji štite ćelije.

4. Pomažu u mršavljenju

Istina je da orašasti plodovi sadrže kalorije, ali isto tako sadrže i vlakna, proteine i masti koji će vam pomoći da obuzdate svoj apetit.

Kada su naučnici ljude s prekomernom težinom stavili na dijetu, ljudi čiji je plan ishrane uključivao bademe izgubili su više kilograma i održali kilažu duže u odnosu na grupu ljudi koji su jeli više ugljenih hidrata, prema studiji objavljenoj u “International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders”.

5. Sprečavaju dijabetes
Mnoge studije su pokazale da ljudi koji jedu više orašastih plodova imaju manji rizik od dijabetesa. Međutim, istraživači smatraju da orašasti plodovi mogu čak i da spreče ljude sa stanjem predijabetesa da razviju dijabetes.

Kada su odrasli koji su imali stanje predijabetesa dodali šaku pistaća u svoju ishranu njihov nivo insulinske rezistencije se poboljašao, prema rezultatima studije iz 2014. godine u Španiji.

6. Više se uživa u hrani
Orašaste plodove možete da dodate u ovsenu kašu ili smoothie i doručak više neće biti dosadan.