Nikada ne biste smeli da mešate ovo voće (i povrće)!

 

Voće bi trebalo da podelite na slatko, neutralno i kiselo i ne bi trebalo da ga mešate s povrćem. Evo šta treba izbegavati.

Ne mešajte jagode i banane

Izbegavajte da mešate kisele plodove (poput grejpfruta i jagoda) ili polukisele (jabuke, šipak i breskve) sa slatkim plodovima, kao što su banane i grožđice. Neke studije pokazale su da pogrešno kombinovanje namirnica može dovesti do mučnine, glavobolje i acidoze. Ono što možete jeste da mešate kiselo i polukiselo voće.

Ne mešajte voće i povrće

Voće i povrće se različito vari. Voće se brže vari i mnogi nutricionisti tvrde da su ti plodovi delimično svareni do trenutka kada dođu do želuca. Voće sadrži i više šećera, što može da poremeti probavni proces povrća. Iz istog razloga ne smete da mešate pomorandžu sa šargarepom, jer ta kombinacija namirnica može da vam prouzrokuje lučenje želudačne kiseline.