VRATITE TELO U RAVNOTEŽU: 10 prirodnih metoda za regulisanje HORMONSKOG DISBALANSA

Muke sa kilažom, neuobičajene promene raspoloženja, problemi sa kožom, nesanica, pa još i bolni, neredovni ciklusi... Ovo su sve načini na koje nas telo upozorava da nešto nije u redu. To „nešto“ se u većini slučajeva svede na dve reči: hormonski disbalans.

zena
pixabay.com

U praksi to podrazumeva čitav niz procesa koji, ukoliko se poremete, dovode do brojnih simptoma i zdravstvenih tegoba.

Koliko su hormoni važni za funkcionisanje organizma?

Najjednostavnije rečeno, da nije hormona, naši organi (kao i organizam u celini) ne bi mogli pravilno da funkcionišu. Hormoni predstavljaju hemijska jedinjenja koja služe kao vid komunikacije između žlezda koje ih luče (odnosno, žlezda sa unutrašnjim lučenjem) i organa ili tkiva na koje utiču. Važna uloga hormona je i regulisanje metabolizma i rada reproduktivnog sistema, kao i uticaj na raspoloženje i psihičko stanje, za šta su zaslužni hormoni poput dopamina i serotonina.

Kao složeni mehanizam, telo će odmah osetiti ukoliko dođe do promena u nivoima hormona. Niz simptoma koje tada osetimo – poput muka sa kilažom ili promena raspoloženja, problema sa kožom, nesanice, pa i bolnih, neredovnih ciklusa – zapravo nastaju kao odgovor našeg tela na narušenu ravnotežu hormona. U praksi su najčešći slučajevi poremećaja rada hormona koje luče štitna žlezda, pakreas i nadbubrežna žlezda.

 • Ubrzan ili usporen rad štitne žlezde (odnosno, njena povećana ili smanjena funkcija) direktno utiče na rad metabolizma. Ako lučenje hormona štitnjače nije u ravnoteži, simptomi su u oba slučaja slični: od naglih promena u telesnoj težini, slabljenja kose i noktiju, do lupanja srca i poremećaja menstrualnog ciklusa. Prekomerno lučenje ovih hormona uzrokuje lako lomljenje kostiju ili nastanak kamena u bubregu. Kada je proizvodnja hormona štitne žlezde nedovoljna, dolazi do smanjenog osećaja u stopalima i dlanovima i osećaja trnjenja.
 • Poremećaj rada hormona koje luči pankreas dovodi do pojave šećerne bolesti. Stalan osećaj žeđi, varijacije u telesnoj težini, kao i hroničan umor i malaksalost načini su na koje nas telo upozorava na simptome dijabetesa.
 • Nepravilan rad nadbubrežne žlezde najčešće se manifestuje u vidu pojačanog lučenja muških polnih hormona. I kod žena i kod muškaraca simptomi uključuju pojavu akni, izraženiju maljavost i pojačani libido. Kod žena, pak, dolazi i do poremećaja menstrualnog ciklusa.

Zbog čega su žene posebno „na udaru“ hormona?

Među najvažnijim hormonima koji utiču na rad ženskog organizma su estrogen i progesteron. Njihovo povećano ili smanjeno lučenje uzrokuje niz neugodnih simptoma, a kod žena se hormonski disbalans može javiti u bilo kom životnom dobu.

Pojedini od ovih simptoma su neugodni i zbog toga što su najuočljiviji: masna koža, pojava akni, izraženija maljavost lica i tela, opadanje kose, psorijaza ili uvećanje telesne težine. Disbalans u proizvodnji estrogena i progesterona utiče i na promene u mesečnom ciklusu, pa menstruacije mogu postati bolne, neredovne i obilne, ili pak, u potpunosti izostati. Među neprijatnim simptomima su i zadržavanje vode u organizmu, bolne i otečene grudi, izrasline na materici (ciste i miomi) i pojava endometrioze.

Međutim, hormonski disbalans u ovom slučaju može dovesti i do pojačane osetljivosti celog organizma. Žene postaju sklonije gljivičnim infekcijama ili čestim upalama mokraćnih kanala. Od manje uočljivih (ali ne i manje neprijatnih) simptoma su i oni psihološki: nagle promene raspoloženja, nervoza i smanjena koncentracija, a mogu ih pratiti i anksioznost, depresija, panični napadi, problemi sa spavanjem, umor, vrtoglavice i migrene.

Žene će pritom primetiti i smanjenu želju za seksom, dok je nemogućnost začeća takođe jedna od posledica disbalansa hormona. Ne treba pritom zanemariti ni povećan rizik za nastanak drugih zdravstvenih problema, kao što su poremećaj rada štitnjače, smanjeni nivo glukoze u krvi ili povišeni krvni pritisak.

Regulisanje hormona na prirodan način – najbolja prevencija i najsigurniji lek

Budući da hormonski disbalans može biti uvod i u mnogo ozbiljnija stanja, ključno je pravovremeno reagovati na pojavu simptoma. Uspostavljanje hormonske ravnoteže omogućiće da telo ponovo neometano funckioniše, pri čemu je regulisanje hormona na prirodan način jedan od prioriteta u tom procesu.

No, pre toga je važno utvrditi i tačnu dijagnozu. Koji su hormoni u pitanju, šta je uzrok neravnoteže i da li je reč o njihovom pojačanom ili smanjenom lučenju – sve ove informacije moraju prethoditi prepisivanju terapije, kako bi se izbegli kontraefekti i ozbiljnije posledice po zdravlje. Uzimanje terapije „na svoju ruku“ ne preporučuje bez prethodnog znanja o tome na koje je tačno hormone potrebno uticati.

Takođe, regulisanje hormona na prirodan način najbolje je rešenje i kao prevencija hormonskog disbalansa. Prirodne metode koje su gotovo svima dostupne uključuju vođenje računa o ishrani i redovnu i umerenu fizičku aktivnost.

Namirnice koje pomažu u održavanju hormonskog statusa

Nije novina da životne navike imaju veliku moć kako u prevenciji, tako i u lečenju tegoba izazvanih hormonskim disbalansom. Pravilan rad hormona zavisi i od pravilnog funkcionisanja žlezda koje ih luče, a upravo je uravnotežena i zdrava ishrana prirodan način da to obezbedimo. Stoga i regulisanje hormona na prirodan način pre svega podrazumeva da u jelovnik uvedemo korisne nutrijente.

No, savet je da se najpre rešimo onih koji bi mogli imati štetan uticaj na proizvodnju hormona. Evo i metoda koje preporučuju nutricionisti:

 1. Smanjenje unosa ugljenih hidrata, belog brašna i šećera: namirnice bogate ovim sastojcima potiču pojačano lučenje insulina, što za posledicu može imati poremećaj funkcije pankreasa i uzrokovati šećernu bolest ili insulinsku rezistenciju.
 2. Izbegavanje kofeina: zbog povećavanja nivoa insuluna, estrogena i kortizola, velike količine kofeina vremenom mogu oslabiti funkciju štitnjače.
 3. Oprezno sa mlečnim proizvodima: ukoliko su domaće životinje tretirane antibioticima ili hormonskim supstancama, ove materije će se naći i u mlečnim proizvodima. U tom slučaju, u organizmu može doći do pojačanog lučenja androgenih (muških) hormona.
 4. Oprezno sa hranom koja nije organskog porekla: iako spada u zdrave namirnice, voće i povrće često krije „zamke“ u vidu pesticida, hormona rasta i ostalih hemikalija koje se koriste u proizvodnji. Određena količina ovih materija koja se zadržava u njima ima i uticaj na lučenje hormona u našem organizmu.
 5. Umereno sa fitoestrogenima: mahunarke poput pasulja, graška i soje generalno pripadaju namirnicama koje održavaju hormonsku ravnotežu. Međutim, oprez se savetuje ženama koje pate od pojačanog lučenja estrogena. Namirnce poput semenki lana, suncokreta i susama trebalo bi konzumirati u umerenim količinama.

Još 5 metoda za prirodnu regulaciju hormona

Među namirnicama na kojima bi trebalo da se zasniva izbalansiran jelovnik na prvom mestu su proteini, integralne žitarice, povrće i voće. Oni pre svega sadrže velike količine vlakana koja poboljšavaju varenje, čime prirodno regulišu nivo glukoze u krvi.

Postoji još nekoliko trikova koji u ishrani ne zahtevaju drastične i rigorozne promene, a veoma su delotvorni u očuvanju hormonske ravnoteže. Njihova prednost je upravo u tome što ih nije teško uvrstiti u svakodnevne navike u ishrani.

 1. Povećajte unos indol-3 karbinola. Ovo organsko jedinjenje komplikovanog naziva zapravo je moćan antioksidans koji razlaže estrogen i time smanjuje proizvodnju enzima povezanih sa pojavom kancerogenih materija u telu. Njegova antikancerogena svojstva umanjuju rizik za nastanak raka dojke, a zeleno lisnato povrće poput brokolija, karfiola, kupusa i kelja najbogatiji je izvor indol-3 karbinola.
 2. Detoksikujte jetru. Izbacivanje toksina iz organizma takođe je važno u procesu uspostavljanja hormonalnog balansa. Namirnice koje u tome pomažu su crni i beli luk, spanać, rotkvice, bundeve, limun, kokos i đumbir.
 3. Poboljšajte kvalitet sna. Osim umora i razdražljivosti, loš kvalitet sna dovodi i do narušavanja ravnoteže hormona. Preporuka je da umesto kofeina konzumirate prirodne čajeve na biljnoj bazi koji imaju umirujuće dejstvo na organizam.
 4. Uvedite probiotike u ishranu. Uz konsultaciju sa lekarom, opredelite se za probiotik koji će sačuvati crevnu floru, budući da i zdravlje organa za varenje igra važnu ulogu u hormonskoj regulaciji. Prirodna i zdrava alternativa probioticima su kisele namirnice poput jogurta, kefira i kiselog kupusa.
 5. Uvedite dodatke ishrani. Vitaminski suplementi svakako nisu zamena za zdravu ishranu, ali mogu nadoknaditi nutrijente poput vitamina C, E, i B kompleksa koji utiču na regulisanje hormona prirodnim putem, potom kalcijuma koji sprečava pojavu osteoporoze, magnezijuma koji ublažava simptome PMS-a, kao i cinka koji je neophodan za pravilno lučenje testosterona.