VREME JE DA POBEDITE NESANICU: Efikasna metoda uspavljivanja pomaže u borbi protiv depresije

Ostanak u krevetu po svaku cenu i pokušaj da se ponovo zaspi, gotovo sigurno donosi nervozu, naročito u slučaju neuspeha.

spavanje
Pixabay.com

Slab san ključan je za naše kompletno zdravlje. Bez njega je nemoguće uspostaviti normalan život. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je sa hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, gojaznost pa čak i depresiju.

– Više od 10 odsto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri meseca – kaže za “Today” dr. Šeli Heršner, profesorka neurologije u Medicinskom centru za poremećaje sna u Mičigenu.

Ako ne uspevate zaspati posle buđenja duže od 20 minuta, dignite se i premestite u neki drugi mirni deo stana ili kuće. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primetite da ste se dovoljno umirili za san.

Zbog čega je metoda uspešna?

Zato što, ako ostanete u krevetu, moguće je osećati pritisak da morate zaspati, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je dr. Heršner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i uopštenu teskobu – što zajedno otežava put u san. Promena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspimo.