VREME JE DA SE KONAČNO ODMORITE: Ovaj položaj tela treba izbegavati tokom sna

U zavisnosti od toga u kojem položaju spavate, možete se probuditi naspavani i odmorni ili nenaspavani i izmoreni.

Krevet San Spavanje
Pixabay.com

Pored brojnih faktora kao što su ishrana, način života i fizička aktivnost, na kvalitet sna utiče i položaj u kojem spavamo.

Postoje položaji koje bi trebalo izabrati, i koje izbegavati, kako biste se probudili odmorni.

Na leđima

Spavanje na leđima ima najviše benefita na kvalitet sna. Na ovaj način omogućavamo gravitaciji da “pritiska” lice i grudi, što je posebno značajno za ljude koji pate od gorušice.

Lagano izdignuta glava omogućiće crevima da pravilno rade tokom sna. Međutim, ovaj položaj se ne preporučuje osobama sa apnejom, jer pogoršava hrkanje.

Na stomaku

Ovaj položaj ravnomerno raspoređuje težinu duž cele kičme a uz to pomaže i osobama sa gorušicom. Ipak, osobe koje hrču bi takođe trebalo da izbegavaju ovaj položaj.

Na levoj strani

Spavanje na desnoj strani pritiska krvne sudove i sprečava cirkulaciju. Zbog pritiska na venama, telo se često pomera tokom noći, jer ne dobija dovoljno kiseonika.

Ipak, kada spavamo na levoj strani, kardiovaskularni sistem radi bez smetnji.

Srce lako pumpa krv i nema toliko pritiska na ovaj deo tela. Međutim, ukoliko nemate problema sa srcem i cirkulacijom, nema razloga da menjate položaj, ako ste navikli da spavate na desnoj strani.

Podignuta noga

Položaj u kojem je jedna noga podignuta, odnosno savijena u kolenu, nije tako bezazlen, i treba ga izbegavati.

Naime, ovo bi potencijalno moglo da našteti ljudima koji imaju bol u leđima jer pritisak na jednoj nozi tokom noći oštećuje leđa.