VREME JE ZA DETOKS: Četiri zdrave biljke pomažu da očistite telo od otrova

Sprečite oboljenja jetre uz pomoć lekova iz prirode.

Žena
Pixabay.com

Jetra je najveći i najvažniji organ čišćenja organizma koji obavlja više od 500 vitalnih funkcija.

Stoga, ukoliko ona ne funkcioniše dobro, može dovesti do mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema i bolesti.

Mi vam donosimo prirodna rešenja uz pomoć kojih ćete poboljšati rad jetre.

Čičak

Čičak je biljka koju smo nepravedno osudili kao korov, a njena lekovitost je zapravo višestruka.

Koren podstiče mokrenje, te pomaže u čišćenju toksina iz organizma, a ima i antibakterijska i protugljivična svojstva. Osim toga, snižava nivo šećera u krvi pa može pomoći u lečenju dijabetesa.

Čaj od korena čička

– 5 do 7 grama korena čočka prelijte sa 350 ml vode, pustite da prokuva, kuvajte deset minuta i procedite.

– Kod reumatskih bolesti i za čišćenje organizma pijte triput dnevno pola sata pre obroka.

Maslačak

Maslačak mnogi smatraju dosadnim korovom, ali je jedna od najkorisnijih lekovitih biljaka. Štiti bubrege, želudac, creva i krv, a smatra se jednom od najbitnijih biljnih lekova za jetru.

Austrijska travarka Maria Treben stabljike maslačka preporučuje u lečenju hronične upale jetra (pet do šest stabljika na dan) i dijabetesa (deset komada na dan).

Čaj od maslačka

– Dve kašike korena i/ili listova maslačka prelijte sa 250 ml vrele vod.

– Ostavite da odstoji deset minuta i procedite.

– Ujutro i uveče popijte po šolju, najbolje pola sata pre jela.

– Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i gojaznosti.

Artičoka

Artičoka je izuzetno korisna za regulisanje nivoa holesterola, za zdravlje jetre, pa i mršavljenje. Bogata je silimarinom i inulinom koji su prirodni čuvari jetre, žuči, gušterače i slezine.

Pomaže i kod bubrežnih, disajnih i kožnih bolesti, zatim dijabetesa, gihta i reume, te trovanja alkoholom, nikotinom i lekovima.

Artičoka u kuhinji

Cvetovi ove biljke najčešće se pune mješavinom hlebnih mrvica, belog luka i peršuna, ali i tu postoje razne varijacije. Najčešće se jedu listovi i srce jer je ostatak izrazito gorak, ali još delotvorniji za lečenje.

Od lišća i korena mogu se pripremiti čaj, tinktura i lekovito vino. Artičoka se ne može jesti sirova jer je teško probavljiva, ali kuvana ili zapečena je idealna.

Kurkuma

Najvažniji sastojak kurkrume je kurkumin koji je zaslužan za njena snažna protivupalna svojstva. Stoga se preporučuje i kod upalnih procesa jetre.

Studije pokazuju da upotreba ove biljke znatno olakšava tegobe od upalnih bolesti creva poput Chronove bolesti, blagotvorno deluje na smanjenje bolova i upala kod obolelih od reumatoidnog artritisa, a delovanje kurkumina čak se povezuje s prevencijom raka i smanjenjem rasta već nastalog tumora.

Kurkuma u ishrani

Pola do jedne kašike kurkume dnevno pomaže ima brojne zdravstvene prednosti. Količina od pola kašike  je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smuti možete ubaciti prstohvat tog začina.

Ipak, trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, žučnih kamenaca ili dijabetesa, treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre uzimanja kurkume.